5 dingen die je moet weten over dark fiber

Dark fiber is de toekomst van netwerken. Klinkt mooi, of niet? Maar wat is dark fiber eigenlijk? En waar kun je het voor gebruiken? Wij zetten de 5 dingen die je moet weten over dark fiber voor je op een rij!

Dark fiber: onbelicht glasvezel

Dark fiber is een glasvezelaansluiting die letterlijk donker is: er is geen actieve apparatuur op aangesloten zodat de kabel onbelicht is. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar toch biedt dit stukje technologie veel mogelijkheden! Binnen Nederland ligt er een groot netwerk van glasvezel waarvan de capaciteit op veel plaatsen niet volledig gebruikt wordt. Daar kun je dus gebruik van maken.

De voordelen van dark fiber

Er zijn verschillende voordelen aan de dark fiber verbinding te noemen. Dit zijn de vijf belangrijkste:

  • de bandbreedte is ongelimiteerd;
  • het is ontzettend schaalbaar;
  • je hebt complete controle over het netwerk;
  • dark fiber maakt zeer veilige verbindingen, onder andere door middel van encryptie, mogelijk;
  • je kunt het netwerk helemaal in eigen beheer houden.

Dat klinkt natuurlijk mooi, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Dat leggen we hieronder verder uit.

Voor wie is dark fiber een goede oplossing?

Dark fiber is een oplossing voor bedrijven en organisaties, met name de grotere, die behoefte hebben aan een een stabiele, betrouwbare en veilige netwerkverbindingen. Omdat we in Nederland beschikken over een uitgebreid netwerk van glasvezel, is de dekking vrijwel landelijk. En ook buiten Nederland liggen er vele kilometers glasvezel die gebruikt kunnen worden.

Wat zijn de mogelijkheden van dark fiber?

Dark fiber biedt organisaties de mogelijkheid een eigen netwerk op te zetten, bijvoorbeeld tussen verschillende vestigingen, en daar met eigen apparatuur gebruik van maken. Je bepaalt daarmee zelf hoeveel bandbreedte je nodig hebt en hoe snel de verbinding is, maar het belangrijkste voordeel is dat je zelf de mate van beveiliging bepaalt. Je bent hiervoor niet afhankelijk van een gedeeld netwerk of de instellingen en mogelijkheden van een netwerkprovider. Ook voor het opzetten van een redundante verbinding tussen meerdere locaties is dark fiber zeer geschikte oplossing. Het belang van redundantie is noodzakelijk indien u afhankelijk bent van uw netwerk.

Het is met dark fiber ook mogelijk om zelf diensten aan derden aan te gaan bieden. Dus overweeg je een datacenter op te zetten, netwerkdiensten of hosting te gaan leveren of systeemintegraties aan te bieden, dan kan dark fiber een oplossing zijn waarbij je zelf bepaalt wat je op dat moment nodig hebt. En als de behoefte aan extra bandbreedte groeit, kun je dit gemakkelijk opschalen.

Dark fiber: de hoogste mate van veiligheid

Steeds meer organisaties moeten kunnen aantonen dat ze in control zijn, vooral als het gaat om de beveiliging van persoonsgegevens en andere (bedrijfskritische) organisaties. Denk aan patiëntgegevens in de zorg, cliëntgegevens bij advocaten en in de financiële sector, persoonsgegevens die bij de overheid bekend zijn etc. Doordat dark fiber geheel in eigen beheer is, van de verbinding tot de apparatuur, heb je veel meer controle over de beveiliging door bijvoorbeeld encryptie, zonder dat dit ten koste gaat van snelheid. De kans dat er op een eigen dark fiber netwerk wordt ingebroken, is veel kleiner dan dat dat gebeurt op een openbaar of gedeeld netwerk.

Dark fiber mag dus de toekomst van (bedrijfs)netwerken genoemd worden, omdat het tegemoet komt aan de wens van veel organisaties voor een veilige, snelle en schaalbare netwerkoplossing.