5 dingen die je niet moet vergeten bij het organiseren van een diner

Wij kunnen ons van tevoren al zwaar verheugen op het organiseren van een diner. Je lievelingsmensen bij elkaar aan tafel, lekkere hapjes, goede drankjes en een hoop gezelligheid. Het voorbereiden van een diner vergt echter wel wat organisatietalent. Om je een beetje op weg te helpen verzamelen we in dit artikel vijf dingen die je absoluut niet moet vergeten als je begint met het voorbereiden van een diner.

Bloemen op tafel

Bij een diner denk je natuurlijk gelijk aan voldoende hapjes en drankjes, maar houd je je ook bezig met de aankleding?  Tip: kies voor droogbloemen, zodat je ze ook na het diner nog lang in huis kunt laten staan. Bloemen dragen direct bij aan de sfeer van een diner en laten een tafel er direct een stuk gezelliger uitzien. Ook al kun je ze niet eten, dragen ze wel esthetisch bij. Tip: wil je bloemen ook verwerken in het eten, kies dan voor eetbare bloemen. Deze kun je bij een specialist maar ook bij een groothandel kopen en om je eten nog mooier serveren dan het al was.

Genoeg in huis halen

Eén ding wat je natuurlijk niet wil is dat het eten eerder op is dan dat de mensen zijn uitgegeten. Daarom is het belangrijk genoeg eten in huis te hebben ,zodat je gasten nooit met honger weg hoeven te gaan. Het is fijn om vooral eten ruim in te kopen wat je wat langer kunt bewaren, zodat je dat de volgende dag nog kunt eten en geen eten hoeft weg te gooien – wat natuurlijk niet goed is voor de wereld en voor de natuur.

Mise en place

Het kan je een heleboel stress besparen wanneer je op de dag zelf niet alle groentes meer hoeft te snijden. is een term die in de horecasector gebruikt wordt om de voorbereiding van een maaltijd aan te duiden. Door alle benodigdheden zo goed mogelijk van tevoren klaar te zetten, worden, zo is de bedoeling, gasten sneller bediend. Je kunt bijvoorbeeld in de middag al veel ingrediënten voor het eten van de avond voorbereiden, waardoor dit je in de avond een hoop werk bespaart. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van de groenten of het persen van de knoflook, maar ook het klaarzetten van de glazen en borden. 

Vaatwasser van tevoren uitruimen

Als iedereen is uitgegeten, dan wil je de tafel zo snel mogelijk af kunnen ruimen om niet continu tegen de vieze lege borden aan te kijken. Als je de borden vervolgens opstapelt en naar de vaatwasser tilt, is het een vervelende verrassing om erachter te komen dat de vaatwasser nog vol zit met eerdere schone vaat en je nog een verdwaald portglas vindt. Let er daarom op dat de vaatwasser al is uitgeruimd voordat je gasten komen, zodat je vieze vaat gelijk in de vaatwasser kunt zetten.

Een fotocamera

Herinneringen, die je maakt op etentjes als deze, wil je natuurlijk ook vastleggen.  Een leuk idee om met je vrienden te doen: neem allemaal een wegwerpcamera mee en maak er een sport van die avond leuke foto’s te maken. Als je de camera vervolgens laat ontwikkelen en je de leuke foto’s in je hand hebt, kun je samen terugblikken op de mooie herinneringen die jullie die avond hebben gemaakt.