5 Tips om je Smartphone minder te gebruiken

Telefoonprovider Simyo deed onder duizend Nederlanders een onderzoek naar smartphone gebruik. Zo rapporteert Simyo dat 34% van de mensen zijn telefoon mee naar de WC neemt, dat nieuwsapps de populairste apps zijn, maar ook (voor dit artikel van belang) dat mensen graag minder gebruik zouden willen maken van hun smartphone. Ruim 54% van de deelnemers wil volgens Simyo minder op zijn of haar smartphone zitten. Je kunt natuurlijk je telefoon op stil zetten en je notificaties uitzetten. Maar wat kun je nog meer ondernemen om jouw telefoongebruik te verminderen? Wij geven je 5 tips!

1. Stel schermtijd in

Dat een telefoon verslavend kan werken, weten ook ontwikkelaars Google en Apple. Daarom hebben ze voor hun telefoons een schermtijdfunctie ontwikkeld. Deze functie heet Schermtijd en bestaat uit een aantal onderdelen. Zo kun je kiezen voor apparaatvrije uren. Zo bepaal je zelf welke apps tijdelijk niet beschikbaar zijn. En stel je limieten in voor bepaalde apps en categorieën. Zo houd je meer tijd over voor andere -offline- dingen.

2. Leg hem uit het oog

Uit het onderzoek van Simyo blijkt dat ruim 34% van de mensen met een smartphone hun telefoon meeneemt tijdens een bezoekje aan het toilet. Voor mensen geboren na 2000 is dat zelfs 68%. Nu kun je natuurlijk ook heel goed zonder je telefoon naar het toilet gaan. Kijk daarom eens kritisch naar je telefoongebruik en kies er eens vaker voor om je telefoon weg te leggen. En uit het oog, want zodra je ‘m ziet wordt het lastiger om er vanaf te blijven.

3. Telefoonvrije zone

Ruim 41% van de deelnemers gebruiken hun telefoon voor het slapen gaan. Door van je slaapkamer een telefoonvrije zone te maken, kun je niet alleen beter slapen. Je zorgt er ook voor dat je veel minder schermtijd hebt. Door voor het slapen gaan een boek te lezen of te kletsen, kunnen je hersenen tot rust komen waardoor je beter slaapt. Een win-winsituatie dus.

4. Aan tafel = géén telefoon

Uit hetzelfde onderzoek van Simyo blijkt ook dat 88% telefoongebruik in gezelschap storend vindt. Deze storende factor is onnodig. Zit jij met familie, vrienden of collega’s aan tafel? Spreek samen een moment af wanneer jullie je telefoon weer tevoorschijn toveren. En tot ‘ie tijd blijft iedereen lekker offline!

5. Fiets zonder mobiel

Sinds kort is het verboden om op de fiets op je mobiel te zitten. Doe je het toch dan riskeer je een boete. Kies er daarom voor om je telefoon lekker in je tas te laten tijdens je dagelijkse ritje naar school of je werk. Wees je bewust van de route die je aflegt, maak een praatje bij het stoplicht en geniet van de omgeving.