Aan welke onderdelen van een nieuwe PC moet je prioriteit geven in je budget?

Om te begrijpen hoe een computer werkt, moet je eerst de rol begrijpen die elke computer component speelt, van de processor tot de harde schijf, met inbegrip van de grafische kaart en het moederbord. Wil je echter een apparaat dat goed reageert, dan moet je je op een paar specifieke factoren concentreren. Natuurlijk hebben sommige componenten meer invloed op de effici├źntie van de machine dan andere, en dus op zijn snelheid in het algemeen.

We zullen in dit artikel de belangrijkste componenten onderzoeken om te bepalen, zodat je beter kunt begrijpen hoe een computer werkt en waar je je budget het eerst op moet richten.

Belangrijkste componenten 

Om de juiste keuze te maken naar zijn behoeften en budget, moet een gebruiker de rol van elke component begrijpen voor hij een opstelling samenstelt. Ook heeft het gebruik van de PC een belangrijke te spelen bij het kiezen van je onderdelen. Als je bijvoorbeeld enkel pc applicaties gebruikt of casino slots online speelt met niet te zware grafics zal je minder vermogen nodig hebben dan als je de laatste open wereld game in volledig 3D speelt.

Het moederbord

Alle andere onderdelen van een computer zijn gemonteerd of verbonden met het moederbord, dat het zenuwstelsel van de computer is. Via zijn in en uitgangspaneel is het van buitenaf zichtbaar, USB apparatuur waarop beeldschermen, en andere randapparatuur worden aangesloten. Wifi is ook een belangrijke feature van het moederbord, dus let erop dat je moederbord het ook ineens heeft. Anders moet apart een bijbehorende dongle gekocht worden, wat jammer is omdat je moederbord er plaats voor moet maken en het zal je duurder uitkomen.

De processor

Elke processor heeft een aantal kernen. Bij het kiezen van een processor is het dan ook belangrijk om op het aantal kernen te letten. Het aantal kernen bepaalt hoe goed een processor verschillende taken tegelijk kan uitvoeren, afhankelijk van het gebruik zoals videospelletjes of kantoortoepassingen. Hoe hoger het aantal cores, hoe sneller je computer in staat zal zijn complexe taken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld videobewerking.

De harde schijf

Opslag is niet langer enkel afhankelijk van harde schijven en leeskoppen zoals we die vroeger kenden. De verkoop ervan daalt nu ook al enkele jaren door nieuwere en snellere technologie. Het voortbestaan van een harde schijf kan toegeschreven worden aan de goedkopere aanschafkosten van een harde schijf in vergelijking met een SSD van dezelfde capaciteit. Daarentegen zijn SSD’s veel sneller, maar ook duurder. Je zult merken dat een harde schijf  een goede keuze is als je een schijf met grote capaciteit nodig hebt voor een redelijke budget.  

Random Access Memory (RAM)

Hoewel iedereen weet dat een PC geheugen nodig heeft, begrijpt men niet altijd goed waarvoor het gebruikt wordt. Je processor haalt gegevens van de harde schijf en laadt ze in je RAM geheugen als je een programma uitvoert. Daarna werkt het programma meestal enkel op basis van het RAM geheugen. Moderne moederborden zijn er in DDR4 en DDR5 uitvoeringen. Voor een budgetvriendelijke kantoor- of multimedia PC is 4 GB RAM voldoende, maar voor PC’s die met gamen te maken hebben is dat niet het geval.

Video/grafische kaart

Omdat de grafische kaart de beelden weergeeft, moet je een model kiezen dat overeenkomt met de gewenste grafische weergave en resolutie. Het is aan te bevelen dat je grafische kaart tussen 2 en 4 GB eigen geheugen heeft en in staat is om tussen de 30 en 60 beelden per seconde te genereren. Je budget kan je pushen om deze hoeveelheid te verlagen, afhankelijk van de frequentie van je scherm, maar voor een 1080p scherm heb je minstens 4 GB toegewijd grafisch geheugen nodig.

Conclusie

Je ziet dat er bij het bouwen van een nieuwe PC een aantal zaken zijn om rekening mee te houden. Bij het maken van je keuze kun je altijd advies vragen aan een gespecialiseerde winkel als je een beginner bent. Je kan je gemakkelijk vergissen met alle mogelijke configuraties en dat kan je dan ook wat kosten. Weten wat je van plan bent met je PC is de eerste en belangrijkste stap. Kantoor PC’s zullen niet dezelfde basiseisen hebben als een gamer PC’s, en hun budget natuurlijk ook niet.

Pixabay