Alles over VPN op een rij

Ben je benieuwd naar het gebruiken van een VPN? In deze blog vertellen we je hoe het werkt en waarom jij er gebruik van zou moeten maken vooral in deze tijd. 

Een VPN staat voor Virtual Private Network. Deze versleutelt al je data en vervolgens zendt hij dit het internet op. Wanneer je een website bezoekt zal een VPN deze informatie versleutelen. Vervolgens komt het via een VPN-server weer bij jou binnen. Jij krijgt het dus weer versleuteld te zien. Dit ziet er als volgt uit:

5 grote voordelen van een VPN

Er zijn tal van voordelen te noemen waarom je een VPN zou moeten gebruiken. Wij geven je er 5: 

#1 Veilig het internet op 

Wij hadden het al gezegd, maar het grootste voordeel van een VPN is toch wel veilig internetten. Zo ga je versleuteld van website naar website en hoe je niet bang te zijn dat anderen meekijken. Je bent helemaal privé. 

#2 Live sport kijken in het buitenland

Wanneer je op vakantie bent heb je een flink voordeel wanneer je gebruik maakt van een VPN. Deze geeft je namelijk alle ruimte en tijd om live sporten te kijken in en vanuit ieder land. 

#3 Advertenties blokkeren

Een ander voordeel van een VPN is dat je advertenties kan blokkeren. Steeds al die pop-ups op iedere website of voor ieder filmpje 3 reclames? Bij bepaalde VPN-diensten kan je ervoor kiezen om advertenties te laten blokkeren.

#4 Maximaal gebruik van het internet

Eén van de grote redenen waarom mensen gebruik maken van een VPN is toch wel het wereldwijde gebruik van maximaal internet. Dit betekent dat er geen blokkades zijn, want je verbindt gewoon je VPN met het land waar je bent of waar je zou willen zijn. Nu heb je weer overal toegang toe. 

#5 Internetcriminelen te slim af zijn 

Met een VPN ben je beter beschermd. Zo kunnen ze niet gelijk achter je eigen IP-adres komen. Hierdoor weten ze nooit waar je woont. Er zijn ook VPN-diensten die werken met valse ad-blockers, je krijgt nu nooit meer die vervelende reclames in beeld. 

Zo herken je internetcriminelen, 3 tips

Eén van de redenen om een VPN te gebruiken is het veilig gebruik maken van internet. Maar toch moet je zelf ook scherp blijven op het herkennen van internetcriminelen. Wij geven je 3 tips op een rij:

#1 Niet zomaar klikken 

Zorg er altijd voor dat je weet met wie je te maken hebt. Het is soms verleidelijk om te klikken op een linkje. Vooral wanneer hij geadresseerd is aan jouw adres. Maar vaak zitten er achter deze linkjes bepaalde software van hackers of word je gevraagd om te betalen. 

#2 Babbeltrucs 

Een ander veelvoorkomende methode van internetcriminelen zijn babbeltrucs. Je wordt dan bijvoorbeeld gebeld door je bank met de mededeling dat er een inbraak was op je account. Ze hopen dan dat jij je bankgegevens cadeau doet. Maar wees alert, er wordt nooit om bankgegevens gevraagd door banken aan de telefoon. 

#3 Valse webwinkels herkennen 

Het opstarten van een valse webwinkel kan veel opleveren voor internetcriminelen. Dit doen ze vaak door bijvoorbeeld dure tv’s voor spotprijzen te koop te zetten. Maar jij weet wel beter. Controleer altijd het internetadres, want vaak zitten er kleine typfouten in waardoor ze bijna niet van echtheid te onderscheiden zijn. Denk aan Coolbleu.nl in plaats van Coolblue.nl 

Is VPN gebruiken legaal?

In de kern is het gebruiken van een VPN niet illegaal. Zo mag je in Nederland en veel andere landen op de wereld gewoon gebruik maken van een VPN. Maar in bepaalde landen zijn ze strikt illegaal zoals in China of in Rusland. Maar jij mag gewoon films en series streamen door gebruik te maken van een VPN. Sommige streamingdiensten proberen dit tegen te gaan door een VPN-blokkade. Maar dit betekent niet dat het illegaal is voor jou. Er zijn wel manieren waarop het gebruiken van een VPN illegaal is.

Een VPN gebruiken is illegaal wanneer: 

  • Je illegale activiteiten uitvoert. Wanneer je bijvoorbeeld illegale handel probeert te drijven met gebruik van een VPN dan wordt het illegaal. 
  • Je naar websites gaat die verboden zijn in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan torrent websites waarvandaan jij illegale downloads kan halen. 
  • Je in landen als China, Iran en Turkije bent. Hier kunnen zelfs hoge boetes op staan of zelfs celstraffen. De meeste VPN-diensten zijn hier geblokkeerd.

Weet dus goed wanneer je wel en niet een VPN kan gebruiken. Voor een onschuldige film of serie via Netflix is dit geen probleem. Maar zodra jij geweten een rol speelt dan kan het al snel tegen het illegale aan zitten.