Alles over VPS en voor wie het interessant is

Een VPS, ook wel Vertiual Private server genoemd, is een term die je waarschijnlijk steeds vaker tegenkomt. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat deze term precies inhoudt en wat jij er als werkgever of werknemer mee te maken hebt. In dit blogbericht behandelen we daarom de meestgestelde vragen over de term VPS.

Wat is VPS?

VPS is een afkorting die gebruikt wordt voor Virtual Private Server. VPS wordt als webhosting model vaak gebruikt door grotere bedrijven. Zo kun je via een managed VPS inzetten die gebruikmaakt van de capaciteit van een fysieke server. Een Virtual Private Server maakt gebruikt van verschillende functies, waardoor hij erg geschikt is voor veel verschillende bedrijven.

Is VPS veilig?

Tegenwoordig worden er veel websites gehost op VPS-servers. Een VPS is te vergelijken met een dedicated server, behalve dat je met VPS meerdere resources deelt met anderen. Alleen een VPS is niet veilig. Hij dient extra beveiligd te worden. Deze beveiligen is vergelijkbaar met het beveiligen van een dedicated server. Het beveiligen van je VPS moet je daarom hoog op je prioriteitenlijstje hebben staan.

Wat zijn de voordelen van een VPS?

Het hebben van een VPS heeft verschillende voordelen. Zo kan je zelf je pakket qua opslag en mogelijkheden bepalen. Dit maakt een VPS flexibel. Daarnaast heeft een VPS (Virtual Private Server) als voordeel dat deze schaalbaar is. Dit maakt dat je, in tegenstelling tot een fysieke server, eenvoudig en snel de capaciteit van bijvoorbeeld geheugen of opslag uit kunt breiden.

De aanschaf van een fysieke server is vaak hoog, omdat een VPS gebruikmaakt van een grote centrale server is dit op de duur een betere inverstering. Ook is een VPS geheel onafhankelijk. Wanneer je kiest voor een webhosting deel je de webserver met anderen. Een VPS heeft een eigen server en IP-adres.

Heeft een VPS ook nadelen?

Het klinkt nu allemaal heel rooskleurig, maar een VPS kent ook 2 nadelen. Zo ligt het onderhoud van een VPS in eigen beheer. Hierdoor moet je zelf updates uitvoeren. Ook zijn de kosten van VPS hoger dan een webhosting pakket, maar je krijgt er dan ook veel voordelen voor terug.

Voor wie is VPS?

Voor kleinere bedrijven, websites of blogpagina’s is een VPS niet heel interessant. Dit omdat een VPS door alle uitgebreide functies vooral kan worden gebruikt wanneer je beschikt over de kennis op het gebied van serverbeheer. Daarnaast is het voor kleinere bedrijven snel een duur systeem. Deze bedrijven zijn vaak gebaat bij een eenvoudiger shared hosting-pakket.

Virtual private services zijn met name bedoeld voor de grotere webprojecten die ook bij hoge bezoekerspieken probleemloos moeten blijven functioneren. Hiervoor biedt een VPS de mogelijkheid om software te installeren bij een regulier shared hosting pakket.

In dit artikel worden de meestgestelde vragen over VPS beantwoord. Meer weten? Bij VPS Server weten ze er alles over en helpen ze je graag!