Alles wat je nodig hebt voor je ideale thuiswerkplek 

In 2020 en 2021 heeft de corona crisis ons laten zien dat het prima kan zijn om thuis te werken. Hoewel de jaren ervoor iedereen elke dag naar kantoor ging, is het tegenwoordig een stuk gebruikelijker om thuis te werken. Op het moment dat je namelijk geen fysieke afspraken hebt, zou je prima kunnen bellen vanuit huis om iets met een zakelijke partner af te kunnen sluiten. Het is dan echter wel belangrijk dat je een fijne thuiswerkplek hebt. Daarom hebben we in dit artikel een aantal tips voor je verzameld om de ideale thuiswerkplek te kunnen creëren. Welke zou jij direct willen toepassen?

De juiste apparatuur

Op een oude computer wordt het moeilijk om alle innovatieve en technologische presentaties op te kunnen maken. Het is dus belangrijk om de juiste apparatuur tot je beschikking te kunnen hebben zodat je je werk optimaal kan uitvoeren. En misschien werk je vanaf je eigen laptop of computer, maar in veel gevallen bieden werkgevers hun werknemers ook een computer aan, zodat je direct kunt starten met de juiste software.

Ergonomische thuiswerkplek

Het is belangrijk dat je bij het samenstellen van een fijne thuiswerkplek let op dat het ergonomisch verantwoord is. Hierbij gaat het om dat de werkplek geschikt is voor je gezondheid op de lange termijn. Wanneer je bijvoorbeeld altijd zwaar naar beneden moet kijken om je scherm te kunnen lezen, belast je je nek, rug en schouders enorm.

De juiste verlichting

Het is belangrijk om voor een fijne thuiswerkplek voldoende licht in de ruimte te hebben. In een donker hok werk je toch een stuk minder lekker en een lichte ruimte stimuleert de productiviteit. Echter is het ook belangrijk dat je niet te veel licht binnenlaat, omdat dat het zicht op je scherm kan belemmeren en ervoor kan zorgen dat je met dichtgeknepen ogen moet turen om te kijken wat er op je laptop of computerscherm staat. Het is fijn om te investeren in goede raamdecoratie, die bijvoorbeeld semi verduisterend is. Zo kun je ook op een zonnige dag uitstekend je werk blijven uitvoeren.

Scheid de werk en woonruimte

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een bureau in je slaapkamer te zetten, is dit af te raden. Op het moment dat je namelijk je werkmoment en je ontspannen moment in dezelfde ruimte uitvoert, kan het zijn dat je de twee mentaal met elkaar verwart. Dat zou dan voor extra overprikkeling kunnen zorgen wanneer je in bed ligt, terwijl dat juist de momenten zijn waar je moet ontspannen. Maya Angelou, beroemd schrijfster met vele prijzen op haar naam, pleitte altijd voor het scheiden van een werkruimte en een privéruimte. Ook al is je woning nog zo klein, kijk dus of je je thuiswerkplek van je woonruimte kan scheiden – desnoods door een kleine room divider.