Betaalde Groepen op Facebook in experimentatie fase

Facebook kondigde in een blogpost aan dat ze het makkelijker willen maken voor beheerders van Facebookgroepen om de leden te laten betalen voor toegang tot de groep. Dat gebeurde nu in bepaalde groepen ook al, maar dat werkte allemaal vrij onhandig met aparte groepen die alleen voor abonnees waren en waarbij het geld buiten Facebook om naar de beheerders ging.

Nu heeft Facebook om de beheerders te helpen een aantal tools gerealiseerd die het een stuk makkelijker gaan maken om dit soort betaalde groepen te onderhouden. Ten eerste komt er admin support, waar beheerders altijd terecht kunnen voor hulp met het beheren van hun groepen en waarvan Facebook zegt dat ze binnen één werkdag antwoord krijgen. Daarnaast komen er natuurlijk ook online hulp waar je als beheerder alles kunt nakijken.

fb-groep-1

Extra features en (nog) gratis ook

Daarnaast krijg je als administrator nog een aantal handige tools. Zo kun je bepaalde leden (zoals hulp-admins) vooraf goedkeuren, dan hoef je niet naar alles te kijken wat er langskomt en zo heb je weer meer tijd over om met je community bezig te zijn. Ook kun je vaste regels aanmaken, zoals ‘geen spam’ of ‘niet lullig doen’ en die worden automatisch getoond. Als er dan iemand over de schreef gaat kun je ook gewoon één van die regels aantikken en dan weten ze meteen waarom een post is verwijderd.

De vraag is hoeveel groepen hier echt behoefte aan hebben. Beheerders kunnen zich tussen de vijf en dertig dollar per maand vragen voor toegang tot de groep, maar wat je precies daarvoor terugkrijgt wordt pas duidelijk als je er bij zit. Nu is het wel zo dat er minder gekke situaties op kunnen treden als Facebook er steeds tussen zit, want dan kunnen beheerders zich niet permitteren (althans dat hopen we) om geld te vragen op basis van beloftes die daarna gebroken worden. Maar zal Facebook zich er wel mee gaan bemoeien? Ze krijgen namelijk geen deel van de opbrengsten die beheerders krijgen van de abonnementen.

fb-groep-2

Exlusieve groepen

Dat is opvallend, maar zal er alles mee te maken hebben dat het nu nog om een experiment gaat dat alleen op mobiel beschikbaar is. De feature wordt nu voorzichtig getest in de VS met kook- en ouderschapsgroepen. Een voorbeeld van die laatste, de College Admissions Group, belooft toegang tot college counselors voor ouders van studenten, maar kost ook meteen 30 dollar per maand.

Of dit echt een noodzakelijke ontwikkeling is voor Facebook is ten zeerste de vraag, maar het is wel een manier om structureel inkomen te genereren op de langere termijn zonder afhankelijk te zijn van advertenties. Als je dus straks een betaalde groep begint, baseer je rekenmodellen dan wel maar op 70 procent van wat je echt binnenkrijgt.