man in white dress shirt using laptop

De 5 soorten analisten in ICT

De wereld van ICT is enorm en het aantal beroepen dat erin valt is dan ook oneindig. Analisten spelen hierin een belangrijke rol, want zij zorgen ervoor dat de processen en systemen soepel verlopen. In dit blog gaan we dieper in op de 5 soorten analisten die je in de ICT-branche kunt tegenkomen.

1. Functioneel Analist

Een functioneel analist is verantwoordelijk voor het analyseren van de business-processen van een organisatie en het vertalen hiervan naar functionele specificaties voor de ontwikkelaars. Hij of zij weet precies hoe de processen in elkaar zitten en kan dit op een begrijpelijke manier overbrengen aan de technische medewerkers.

2. Technisch Analist

Een technisch analist richt zich meer op de technische kant van de processen. Hij of zij onderzoekt welke technische oplossingen er zijn voor bepaalde problemen en maakt hiervoor een ontwerp. Daarnaast zorgt de technisch analist ervoor dat de technische specificaties op orde zijn en dat de technische documentatie up-to-date is.

3. Business Analist

Een business analist richt zich op het verbeteren van de business-processen van een organisatie. Hij of zij analyseert de processen en bekijkt hoe deze beter afgestemd kunnen worden op de strategie en doelstellingen van de organisatie. Ook onderzoekt de business analist de mogelijkheid om nieuwe producten of diensten aan te bieden.

4. Procesanalist

Een procesanalist richt zich op het verbeteren van de processen binnen een organisatie. Hij of zij analyseert de huidige processen en bekijkt hoe deze efficiënter en effectiever kunnen worden uitgevoerd. Ook kan de procesanalist nieuwe processen ontwikkelen en implementeren.

5. Data analist

Een data analist richt zich op het analyseren van data. Hij of zij bekijkt welke informatie waardevol is voor de organisatie en hoe deze data het beste geanalyseerd kan worden. Ook maakt de data analist rapportages en dashboards zodat de informatie op een overzichtelijke manier gepresenteerd kan worden.

Samenvattend

Als je kijkt naar deze 5 soorten analisten, dan zie je dat ze elkaar aanvullen en dat ze samen zorgen voor een optimale werking van de processen en systemen in een organisatie. Of je nu een technische achtergrond hebt of juist een focus op business, er is altijd wel een soort analistenrol waar je in past. Het belangrijkste is dat je analytisch bent en graag problemen op wilt lossen.

Als analist kun je werken bij verschillende soorten organisaties, variërend van grote bedrijven tot kleine startups. Je kunt ook in verschillende branches werken, zoals bijvoorbeeld de financiële sector, de gezondheidszorg of de retail.

Wat betreft opleidingsniveau, kun je als analist werken met verschillende achtergronden. Veel analisten hebben een HBO- of WO-opleiding, maar er zijn ook genoeg analisten die een MBO-opleiding hebben gevolgd. Belangrijk is wel dat je affiniteit hebt met ICT en het werken met data en processen.

Kortom, als je houdt van analyseren en problemen oplossen, dan is de functie van analist in de ICT-branche zeker een aanrader. Je kunt je specialiseren in verschillende richtingen en je kunt werken bij allerlei soorten organisaties en in verschillende branches. Zet jij je analytische skills in binnen de ICT-branche?