De beste manieren om je digitale portefeuille in bij te houden

Wie online investeringen heeft lopen, zal weten dat het soms best een uitdaging kan zijn om het overzicht te houden tussen alle verschillende investeringen. Om al je investeringen op een overzichtelijke manier bij te kunnen houden, maken veel mensen gebruik van een digitale portemonnee – ook wel wallet genoemd. Alles rondom het bewaren en opslaan van digitale munten bespreken we in dit artikel. Zorg altijd voordat je besluit te investeren in bitcoin dat je weet hoe je je gegevens op de beste manier mogelijk kunt beschermen.

Cryptocurrencies

Onder de term cyryptocurrencies vallen alle verschillende vormen van digitale valuta. Toen de financiële crisis in 2008 uitbrak, waren er een aantal mensen die helemaal klaar waren met het feit dat je op sommige gebieden afhankelijk bent van banken. Op het moment dat jij namelijk geld op een rekening van de bank hebt gezet, heeft beschikt de bank over deze rekening en heeft zij de keuze om het geld op de rekening op elk moment te bevriezen, waardoor jij er niet meer bij zou kunnen. Als gevolg hiervan werd de bitcoin geïntroduceerd: zo konden mensen een eigen munt met marktwerking hebben, zonder afhankelijk te zijn van grote banken. Hoewel de bitcoin begon met een waarde van ongeveer 20 cent, is één Bitcoin nu zo’n 40.000 dollar waard.

Door gebruik te maken van een hardware wallet bescherm jij je bitcoins op de beste en meest veilige manier mogelijk

Bitcoin wallet

Een bitcoin wallet klinkt misschien als een gedigitaliseerde portemonnee -en ergens is het dan ook- maar het is ook meer dan dat. Je kunt de bitcoin wallet eigenlijk zien als een bankrekening zoals je die ook bij je bank hebt. Hierop kun je (digitaal) geld ontvangen, maar ook versturen. Zonder een wallet is het niet mogelijk om cryptocurrencies te bezitten, dus het is noodzakelijk om er eentje af te sluiten. Vind je een reguliere wallet niet veilig genoeg, dan zou je altijd nog een hardware wallet kunnen overwegen.

woman holding two round gold-colored coins

Hardware wallet

Door gebruik te maken van een hardware wallet bescherm jij je bitcoins op de beste en meest veilige manier mogelijk. De toegang tot je bitcoins blijft hiermee offline en versleuteld. Dit is veiliger dan een exchange of online wallet, want deze zouden gehackt kunnen worden. Dat betekent echter niet dat Bitcoin onveilig zou zijn, doordat het transactieverkeer beheerd wordt door duizenden computers, hoef je niet gauw bang te zijn dat dit gehackt wordt. Zo’n hardware wallet is bijvoorbeeld de Ledger Nano S, die verkocht wordt voor ongeveer zo’n 60 euro.

Opschrijven op papier

De oude vertrouwde methoden van het opschrijven van je wachtwoorden op papier is anno 2021 nog steeds hartstikke relevant. Wanneer je je cryptovaluta digitaal bewaart in een wallet, is het verstandig om je ‘back up zin’ ook wel seed prase genoemd, op te schrijven en veilig te bewaren. Dit is een zin bestaande uit 12 tot 24 willekeurige woorden. Ook wanneer je de toegang tot je hardware wachtwoord bent verloren, kun je je bitcoins bereiken door deze zin. Uiteraard is het wel belangrijk dat je deze zin met niemand deelt en ook op een veilige plek bewaart. Dat wil je niet verliezen, natuurlijk.