De natuur als een drug: paddo’s en ayahuasca

Geestverruimende middelen zijn de laatste jaren enorm in opmars, en niet alleen omdat mensen ze gebruiken om ‘even’ te willen trippen. Steeds meer hoog aangeschreven organisaties en instituten verdiepen zich meer in de positieve effecten van psychedelica op psychische problemen en het welzijn. De natuur als deug gebruiken en dit op een positieve manier toepassen lijkt steeds meer te winnen qua populariteit. In dit artikel bespreken we een aantal zeer populaire natuurlijke drugs die de laatste jaren om wat voor reden dan ook meer in opspraak zijn gekomen.

Wiet

In Nederland mag je legaal wiet roken. Wist je dat het gebruik van cannabis tot jaren terug gaat? Op Chinese potten van 4000 jaar voor Christus zijn al afdrukken van een hennepplant gevonden. In 2737 voor Christus zijn de eerste medische geschriften gevonden waar het gebruik van cannabis werd beschreven. Tegenwoordig zijn er wel veel discussies over de legalisering van wietgebruik: dat heeft met name te maken met het toegenomen THC gehalte in cannabis. Van cannabis kun je high worden (giechelen, energiek, in een positieve state of mind) of stoned (meer gedempt, langzaam, in jezelf gekeerd).

Paddo’s

Paddo’s is een parapluterm voor paddestoelen die een hallucinerende of psychedelische werking hebben. Je kunt magic truffels kopen waar paddoresten in verwerkt zijn om zo zelf een trip mee te kunnen maken. Veel mensen ervaren kleuren ineens heel levendig of  voelen zich euforisch. Met iets als atlantis truffels ga je een trip van een paar uur aan waarbij je allerlei nieuwe ervaringen kunt opdoen en je bewustzijn op een andere manier ervaart.

Ayahuasca

Ayahuasca is een sterk hallucinogene drank afkomstig uit Zuid-Amerika. De drank wordt gemaakt uit twee planten: “De basis is de liaan van de slingerplant Banisteriopsos caapi. Deze wordt aangevuld met de bladeren van Psychotria viridis”, aldus Jellinek. Ayahuasca is de laatste jaren sterk toegenomen in populariteit. Dat heeft alles te maken met hoe helend de mensen die op een ayahuasca trip zijn geweest, dit hebben ervaren. Volgens de meeste mensen krijg je tijdens zo’n trip antwoord op de grote vragen van het leven en leer je meer over jezelf en de wereld.