De verschillende soorten trapliften op een rij

Als je op zoek bent naar een traplift, heb je de keuze uit veel opties. Zo heb je een rechte traplift, een gebogen traplift of een gebogen traplift met een L-vormige overloop. Laat altijd een professional langskomen om te bekijken welke traplift het meest geschikt is. Hij/zij kan dan ook meteen alles opmeten en indien gewenst een offerte voor je maken. We vertellen je graag meer over de verschillende soorten trapliften in dit artikel.

Rechte traplift

Een traplift voor een rechte trap is de meest eenvoudige traplift die er is. Deze heeft een rechte rail, welke langs de trap loopt. Langs deze rail gaat het stoeltje waar je op kunt zitten omhoog en omlaag. Uiteraard wordt alles op een stevige manier bevestigd aan de muur, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.

Traplift met bochten

Een traplift met bochten kan worden geplaatst op een trap met een bocht of een hoek. Het stoeltje gaat langs de rail omhoog en omlaag en kan dus met gemak bochten maken. Trapliften met bochten zijn er in drie verschillende soorten; met buitenbocht, binnenbocht en ook voor wenteltrappen.

Een traplift met buitenbocht loopt over het buitenste gedeelte van de trap, dus over het brede gedeelte van de treden. Een groot voordeel is dat de helling van de rail minder stijl is en hierdoor is er een minder krachtige motor nodig, om het geheel te laten draaien. Dit scheelt vaak in de portemonnee.

Een traplift met een binnenbocht loopt langs de binnenzijde van de trap, wat betekent dat hij over het smalle gedeelte van de traptreden gaat. Andere gebruikers van de trap kunnen dus over de brede kant van de trap lopen en hebben geen hinder van de lift. De lift gaat wel iets steiler omhoog, maar is een stuk sneller boven dan een traplift met buitenbocht.

Een traplift voor wenteltrappen is ook een hele fijne optie. Misschien had je nog niets eens kunnen bedenken dat er zo’n optie er was. Gelukkig zijn ook deze trapliften gemakkelijk te plaatsen.

Plateaulift

Een plateaulift is voorzien van een plateau waar je met je rolstoel op kunt. De lift brengt je vervolgens naar boven en naar beneden. Voorwaarde voor plaatsing van een plateaulift is wel dat de trap minimaal 1 meter breed is. Ze zijn er overigens voor zowel rechte trappen, als trappen met een bocht.

Buitenlift

Tegenwoordig zijn er zelfs trapliften voor buiten, voor als je een lastige trap hebt in de tuin. De elektra is goed afgeschermd en de bekleding is ook bestendig tegen de verschillende weersomstandigheden. Voor regenachtige dagen zit er ook een afdekhoes bij, zodat je droog kunt zitten.