In Nederland zijn er tal van chat apps beschikbaar. Van ouderwetse sms tot de modernere WhatsApp en van Facebook Messenger tot Telegram: het aanbod is enorm. Maar welke chat app wordt het meest gebruikt in Nederland en wat zijn de voor- en nadelen?
#1 WhatsApp: de koning van de chat apps
Met ruim 13 miljoen gebruikers is WhatsApp veruit de meest gebruikte chat app in Nederland. Het grootste voordeel van WhatsApp is de eenvoud. Iedereen kan er binnen een mum van tijd mee aan de slag, en het versturen van tekstberichten, foto's en video's gaat moeiteloos. Bovendien is het mogelijk om groepsgesprekken te voeren en kun je de app op meerdere apparaten gebruiken.
Het grootste nadeel van WhatsApp is dat het eigendom is van Facebook, dat de app gebruikt om zoveel mogelijk gegevens van gebruikers te verzamelen. Dat is een reden waarom sommige mensen overstappen naar andere chat apps.
#2 Telegram: de veilige optie
Telegram is een chat app die bekendstaat om zijn hoge mate van veiligheid. Alle gesprekken worden versleuteld en de app biedt de mogelijkheid om 'geheime chats' te voeren, waarbij berichten na een bepaalde tijd automatisch worden verwijderd. Daarnaast is het volgen van groepen op Telegram een veel populairdere activiteit dan op andere chat apps.
Een nadeel van Telegram is dat het minder populair is dan WhatsApp, dus de kans is groot dat niet al je vrienden en familieleden ook op Telegram zitten. Bovendien is de app minder gebruiksvriendelijk dan WhatsApp, dus het kan even wennen zijn voordat je er goed mee kunt werken.
#3 Facebook Messenger: voor de echte Facebook-fans
Facebook Messenger is een chat app die specifiek is ontwikkeld voor gebruikers van Facebook. Je kunt er alleen gebruik van maken als je een Facebook-account hebt, en het is dan ook vooral bedoeld om contact te onderhouden met je Facebook-vrienden. Het voordeel van Facebook Messenger is dat je heel gemakkelijk bestanden en foto's kunt delen, en dat je altijd op de hoogte bent van de activiteiten van je Facebook-vrienden.
Een nadeel van Facebook Messenger is dat het alleen beschikbaar is voor gebruikers van Facebook. Als je geen Facebook-account hebt, kun je er geen gebruik van maken. Daarnaast is Facebook Messenger ook eigendom van Facebook, wat voor sommige mensen een reden kan zijn om het niet te gebruiken.
#4 Signal: de privacy vriendelijke chat app
Signal is een chat app die veel wordt gebruikt door mensen die hoge eisen stellen aan hun privacy. De app is volledig open source en wordt ontwikkeld door een non-profitorganisatie. Alle gesprekken worden versleuteld en Signal slaat geen gegevens op van gebruikers. Signal biedt ook de mogelijkheid om groepsgesprekken te voeren en bestanden te versturen.
Een nadeel van Signal is dat het minder bekend is dan WhatsApp en Telegram, dus de kans is groot dat niet al je vrienden en familieleden ook op Signal zitten. Daarnaast is de app minder gebruiksvriendelijk dan WhatsApp, dus het kan even wennen zijn.
#5 iMessage: exclusief voor Apple-gebruikers
iMessage is een chat app die exclusief beschikbaar is voor gebruikers van Apple-producten, zoals de iPhone, iPad en Mac. Het voordeel van iMessage is dat het naadloos integreert met andere Apple-apps, zoals FaceTime en iCloud. Daarnaast biedt iMessage ook de mogelijkheid om groepsgesprekken te voeren en bestanden te versturen.
Het grootste nadeel van iMessage is dat het alleen beschikbaar is voor Apple-gebruikers. Als je vrienden of familieleden een Android-telefoon hebben, kun je geen gebruik maken van iMessage om met hen te chatten. Bovendien is iMessage niet beschikbaar op andere platforms, dus als je ook op andere apparaten wilt chatten, moet je een andere app gebruiken.