De voordelen van glasvezel internet

Misschien heb je de term glasvezel internet wel eens eerder horen vallen. Dit wordt namelijk veel gebruikt wanneer er gesproken wordt over internet en internetsnelheden, omdat glasvezel één van de snelste vormen van internet is die momenteel op de markt beschikbaar is. Wil je weten wat de grootste voordelen van Glasvezel internet zijn? Lees dan gauw verder.

Het internet van de toekomst

Glasvezel wordt volgens experts ook wel bestempeld als hét internet van de toekomst. Het bijzondere aan glasvezel internet is dat je, in tegenstelling tot het verleden, geen gebruik maakt van internet wat zich transporteert via de telefoonlijn (dit kun je ook wel kennen als ADSL) of internet wat wordt getransporteerd via de kabel. Glasvezel wordt namelijk aangelegd via een regionaal netwerk, wat onder de weg is gespannen.

person using MacBook Pro

Glasvezel bij jou?

Het enige wat nodig is om uit te zoeken voordat je weet of je kans maakt op glasvezel, is op het regionale netwerk ook bij jou in de buurt is aangelegd. Dé manier om erachter te komen of jij ook gebruik kunt gaan maken van glasvezel (in de toekomst) is om je postcode te checken. Na zo’n check zie je wat voor aanbieders van glasvezel zich bij jou in de buurt bevinden, en kun je beginnen met een internet abonnement afsluiten. Hoewel veel mensen dus enthousiast zijn over glasvezel en de snelle werking hiervan, moet er door gemeenten regionaal besloten worden of het oké is om de weg open te breken om glasvezel aan te kunnen leggen. Niet elke gemeente zal hier de noodzaak van inzien, maar waarschijnlijk zal dat in de toekomst veranderen.

Snelheid van glasvezel

Aanbieders van glasvezel verschillen vaak in snelheid. Als reguliere internetgebruiker heb je vaak niet de allerhoogste snelheid nodig, maar als je met meerdere mensen in huis woont kan dat wel handig zijn. Welke snelheid bij jouw huishouden past, is deels afhankelijk van met hoeveel mensen je woont en hoeveel jullie gebruik maken van internet. Wanneer je een redelijk normale gebruiker bent, niet veel downloadt en maximaal met één ander persoon woont, dan zou een snelheid van 10 – 20 Mbps prima moeten zijn. Er bestaan ook verbindingen van 100 Mbps, maar die zijn eigenlijk alleen bedoeld voor zakelijk glasvezel gebruik.