Wat is Decentraland?
Eerst en vooral is Decentraland een 3D virtual reality platform. Decentraland is uniek in deze industrie omdat het gebouwd is op de Ethereum blockchain wat unieke mogelijkheden geeft aan het spel. Decentraland, zoals de naam al doet vermoeden, is gedecentraliseerd omdat de spelgegevens worden opgeslagen op meerdere servers die door de community worden onderhouden. Bovendien biedt het platform mogelijkheden om geld te verdienen via het blockchain ecosysteem waarop het draait.
De grootste aantrekkingskracht van Decentraland is het bezitten van digitaal land. Op dit digitale land zijn eigenaren vrij om activiteiten en omgevingen op te zetten. Deze activiteiten op spelomgevingen kunnen verkocht worden voor tokens van Decentraland, ook wel MANA genoemd. Wat kost het om Decentraland te verkennen? Niets, je hebt enkel MANA nodig voor in-game aankopen maar gebruikers zijn vrij om de vele districten van Decentraland gratis te verkennen. Wil je digitaal land beginnen aankopen heb je Ethereum nodig in je wallet om MANA tokens te kunnen kopen. Je kunt Ethereum hier kopen op Anycoin Direct, een bekroond handelsplatform uit Europa.
Het digitale land wordt vertegenwoordigd door NFT’s, (ERC721 LAND-tokens), elke stukje land is 6 vierkant meter en krijgt een coördinaat toegewezen in de metaverse van Decentraland. De locatie van een stukje land is belangrijk, want er zijn districten van LANDs die eigenaren en makers gericht bezoekers geven.
Wat is MANA?
Zoals eerder kort vermeld, heeft Decentraland een eigen cryptocurrency die bruikbaar is op het platform: de MANA token. Terwijl elke LAND-token uniek is, worden MANA-tokens gebruikt als een vorm van betaling op de Decentraland marktplaats. Omdat Decentraland draait op de Ethereum blockchain, maken MANA en LAND gebruik van de Ethereum token standaarden: ERC20 voor MANA, ERC721 NFT voor LAND. Wat kun je kopen met MANA? Allereerst, percelen virtueel land. De MANA die gebruikt is om LAND te kopen wordt verbrand (d.w.z. uit de voorraad gehaald). Bovendien kun je met MANA avatars, namen, wearables en toegang tot content kopen als de eigenaar van het perceel daar geld voor vraagt. Decentraland wordt bestuurd door een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Zoals vaak het geval is, geeft token-eigendom stemrecht aan de gebruikers en investeerders. Bij het stemmen door de community kunnen MANA- en LAND-eigenaren beslissen over de veilingregels en het beleid van deze unieke Metaverse.
Wie heeft Decentraland gemaakt?
De Decentraland Foundation, de organisatie achter de ontwikkeling van de Decentraland-software, werd in 2015 opgericht door Esteban Ordano en Ariel Meilich. Het Decentraland-team deed een Initial Coin Offering (ICO) in 2017 waarbij 86.206 ether (ongeveer $ 26 miljoen op dat moment) werd opgehaald om de toekomstige activiteiten te financieren. De Stichting, die 20% van de initiële tokenvoorraad behoudt, houdt de intellectuele eigendomsrechten en onderhoudt de Decentraland-website.