Digitale kunst: zoveel kan het opleveren

Een tweet, een digitaal kunstwerk of een meme: tegenwoordig zijn deze dingen geld waard! Dit klinkt misschien raar, aangezien het allemaal op het internet staat, maar je kunt dus tegenwoordig een stukje van het internet toe-eigenen. Er zijn zelfs miljoenen betaald voor deze digitale kunstwerken of voorwerpen. Hoe is dit mogelijk? Dit kan dankzij NFT’s. Maar wat zijn dit nou eigenlijk en welke dure verkopen zijn er zoal geweest? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat zijn NFT’s?

De betekenis van NFT is non-fungible tokenI, oftewel: een niet-vervangbare token. Het zijn digitale bestanden die gekoppeld zijn aan een digitaal ‘ding’ zoals een tweet, afbeelding of filmpje. In de NFT staat dan wie de eigenaar is van dit ‘ding’, net zoals bij een regulier object zou kunnen gebeuren. Deze NFT’s worden verspreid over de wereld opgeslagen en iedereen kan dan zien wie de eigenaar is.

Dure verkopen op een rijtje

  • Nyan Cat

Nyan cat was dé internethit van ruim tien jaar geleden: een beeld van een vliegende, bewegende kat met een herkenbaar deuntje op de achtergrond. Nog steeds is het kunstwerk razend populair, want het is afgelopen jaar verkocht voor meer dan 500.000 dollar, nadat het te koop werd gezet op een veilingsplatform. Flink bedrag dus voor een ogenschijnlijk simpel plaatje!

  • Weird Whales

Een twaalfjarige jongen uit Londen, Benyamin Ahmed, verkocht deze zomer een stel simpele, vierkante plaatjes van walvissen. Deze bleken zo populair te zijn dat hij 290.000 pond (337.726 euro) heeft verdiend met de ruim drieduizend plaatjes die hij maakte. Hij promootte zichzelf via sociale media, schrijft The Guardian. Het zijn verzamelobjecten geworden, zoals Pokémon-kaarten bijvoorbeeld, maar dan digitaal!

  • Doge

De afbeelding van de op internet bekende Shiba Inu-hond ‘Doge’ is ook geveild als NFT. Dit herkenbare plaatje is voor bijna 1.700 ethereum verkocht, wat gelijk staat aan bijna 4 miljoen dollar! Het veilingproces voor de bekende meme duurde drie dagen. De meme werd op het platform geplaatst door de eigenaar van de daadwerkelijke hond op het plaatje. Bizar veel geld dus!

Wat betekent het om een NFT te bezitten?

NFT’s bestaan al sinds 2017, maar zijn pas de laatste tijd heel populair geworden. Voor een groot deel is dit te danken aan het feit dat er gigantische bedragen zijn neergelegd voor sommige NFT’s. Door vraag en aanbod maakt dit het natuurlijk steeds aantrekkelijker om te investeren in NFT’s. Ook zijn er steeds meer bekende kunstenaars en artiesten die het digitale tijdperk omarmen en hun kunst, muziek of andere ‘dingen’ als NFT aanbieden.

Het is nu nog niet te voorspellen of NFT’s altijd veel geld waard zullen blijven net als ‘normale’ kunst bijvoorbeeld. Het kan zomaar zijn dat de digitale bubbel ooit knapt en daardoor alles veel minder waard zal zijn. Dit is iets wat we moeten afwachten, maar voorlopig zit de industrie in een stijgende lijn en zal dit nog wel even zo blijven. Zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen dus!