Een leven zonder internet. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen. Er groeien nu al meerdere generaties op die bijna niet meer kunnen herinneren hoe het zonder internet was. Die zijn opgegroeid met de smartphone en het niet meer dan vanzelfsprekend vinden dat ze de hele dag met de ander in contact kunnen staan. Toch is het nog maar iets meer dan vijftig jaar geleden dat er voor het eerst echt contact was tussen twee computers. Pas sinds 1993 werd het internet – zoals wij dat kennen – opengesteld voor iedereen. Dat is dus slechts dertig jaar geleden! Een uitvinding die onze wereld op z’n kop zou zetten.
Maar wat is nu eigenlijk precies het effect geweest van het internet? We kunnen wel stellen dat de komst van het internet onze leven ongelooflijk heeft veranderd. Niemand had verwacht dat het zo’n explosief succes zou worden. Dat we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. Dat het internet in enkele jaren tijd ons hele gewone leven zou overnemen. Maar wat zijn nu echt opvallende veranderingen geweest in de afgelopen dertig jaar?
We zoeken minder de ‘echte’ wereld op
Het internet kan in sommige situaties heel handig zijn. Denk alleen maar eens terug aan de coronatijd. Nederlandse casino bedrijven over de hele wereld hadden het bijvoorbeeld lastig. Ze mochten geen klanten meer ontvangen. Maar wat deden ze? Toen de legalisering van het online gokken rond was, gingen ze zich op het wijde web begeven. En met succes! De consument is gewend om veel vanaf het internet te doen. Niet alleen om informatie te zoeken, maar ook contacten te leggen, te winkelen en dus zelfs te gokken.
Dit maakt dat we minder vaak de echte wereld op lijken te zoeken. Zo ontmoeten veel jongeren elkaar tegenwoordig online. Relaties worden niet meer gesloten in een discotheek of in een café, maar veilig achter de computer thuis.
Ergens is dit natuurlijk ook logisch. We staan constant in verbinding met het internet. Dit is onderdeel geworden van ons dagelijkse leven. Is het niet met de computer, dan is het wel met een tablet of smartphone. We kunnen er niet meer aan ontsnappen.
Minder objectieve informatiebronnen
Toch moeten we ook toegeven dat er gevaar in het internet schuilt. Zoek maar eens naar informatie over een bepaalde bron. Mensen hebben vaak de neiging om alles wat ze te lezen als waar aan te nemen. Kijk nu echter eens naar de meest geraadpleegde informatieve site Wikipedia. Deze pagina’s kunnen echter door iedereen aangepast worden. In andere woorden: informatiebronnen zijn minder objectief geworden. Zeker als men niet goed doorzoekt naar betrouwbare bronnen.
Natuurlijk staat hier ook tegenover dat je met een beetje speurwerk juist weer meer informatie kunt vinden. Je staat in connectie met rest van de wereld. Je zou zelfs Russische of Turkse nieuwsbladen kunnen lezen. Wil je gratis oude gokkasten spelen? Dan vind je binnen mum van tijd ervaringen van je voorgangers. Daar heeft het internet voor gezorgd. En daar mogen we dus best wel even bij stilstaan.