Dit heb jij nodig voor jouw 3D printer

Toen een paar jaar geleden 3D printers voor het eerst geïntroduceerd werden in de Nederlandse media, stonden veel mensen versteld van het feit wat je hier allemaal wel niet mee kon. Producten in je hand hebben omdat ze zijn uitgeprint? Het leek een futuristisch idee, maar tegenwoordig is het werkelijkheid. Als je net begint met een 3D printer, wat je doet met een 3D filament, zijn er een aantal onderdelen waar je goed op moet letten. Hoe weet je bijvoorbeeld welke 3D filamenten geschikt zijn voor beginners? In dit artikel sommen we op wat je allemaal nodig hebt voordat je kunt starten met je 3D printer.

Beginnen met printen

Voordat je kunt bepalen wat je nodig hebt om te printen, moet je eerst bepalen wát je wil printen. Als je dat weet, kun je vervolgens het filament aanschaffen om dit ook daadwerkelijk te produceren. De eerste vraag is dus: wat zou je willen printen?

Filamenten

Wil je 3D printen, dan doe je dat met filamenten. Deze bestaan vaak uit plastic, maar dit is niet duurzaam en niet goed voor het milieu. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook PLA filament, een filament bestaande uit duurzamer materiaal – Polylactic acid oftewel polymelkzuur. Dit materiaal is transparant en lijkt daardoor veel op plastic, maar is duurzamer. Zo is het gemaakt van biologisch afbreekbare en hernieuwbare grondstoffen. Deze filamenten kun je aanschaffen in verschillende groottes en hoeveelheden, vaak variërend van 1 kilogram tot 3 kilogram. Als je weet op welk filament type je wilt printen, is het tijd om te kijken naar andere aspecten die bepalend zijn voor het soort printer. Het PLA filament heeft een mat uiterlijk, is licht flexibel, heeft een goede impact resistentie en beschikbaar in veel verschillende kleuren en groottes. Het is belangrijk je af te vragen hoe dik je wenst dat het filament is. Vrijwel alle soorten filamenten zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende diktes. De meest gangbare twee diktes zijn 1,75 millimeter en 2,85 millimeter. Uiteraard heeft de dikte van het filament invloed op hoe jouw object uiteindelijk uit de printer verschijnt; dus kijk goed naar wat voor objecten je zou willen printen en wat je belangrijk vindt aan hun uiterlijk.

Objecten

Dan is het tijd om te kijken naar wat voor projecten je zou willen printen, en van elke grootte deze objecten zouden moeten zijn. Dit is belangrijk om te weten omdat FFF/FDM printers bijvoorbeeld een groter printoppervlak hebben dan bijvoorbeeld Resin printers, waar je duss kleinere objecten op zou printen.

De kleur

Je zou je ook moeten afvragen hoe je kleuren wil gebruiken tijdens het printen. Moet jouw printen vooral de basics bezitten en met één kleur tegelijk printen, dan kun je daarvoor kiezen. Verlang je echter van een printer dat hij meerdere opties heeft en ook meerdere kleuren tegelijk kan printen, dan is dat iets om op te letten bij het uitkiezen van een 3D printer. Ben je een beginnende 3D-printer, dan is een printer die e1én kleur tegelijk print waarschijnlijk al voldoende voor jou.

Accessoires

Als kers op de taart kun je ook kiezen voor accessoires voor jouw 3D printer. Een van die accessoires die je bijvoorbeeld cadeau kunt geven aan een 3D printer enthousiast is een nozzle. Zo’n nozzle is het mechanische onderdeel waar het 3D filament uit komt. De laatste tijd is er veel keuze op het gebied van printer nozzles, bestaande uit verschillende coatings en materialen. Andere accessoires zijn bijvoorbeeld schoonmaak naalden of epoxyhars.