Een Abraham voor het internet

In 2019 vierde het internet zijn 50ste verjaardag, want in 1969 werd het eerste bericht van een mainframe computer van de Universiteit van Los Angeles naar het onderzoeksinstituut in Stanford gestuurd. De commerciële fase van het World Wide Web begon in 1990. Dat is inmiddels 30 jaar geleden en sindsdien is er veel veranderd. Dertig jaar geleden was het bijna niet voorstelbaar dat tegenwoordig de meeste huishoudens over een eigen netwerk beschikken en dat het vanzelfsprekend is dat ook particuliere klanten een patchkast kopen waarin een eigen server met alle benodigde netwerkcomponenten en patchkabels wordt ondergebracht. Het internet is een onmisbaar onderdeel geworden van onze moderne samenleving. Wereldwijd zijn meer dan 4 miljard mensen online; dat is de helft van de wereldbevolking. En de trend is stijgend!

De wereld is aan het netwerken, het dataverkeer neemt toe

Wat gebeurt er eigenlijk in 60 seconden internet? Eén ding wordt snel duidelijk: de cijfers waar we het hier over hebben, zijn bijna niet te bevatten. In slechts één minuut worden 38 miljoen berichten verstuurd via WhatsApp, worden er meer dan 4 miljoen video’s afgespeeld op YouTube en worden 3,8 miljoen zoekopdrachten naar Google verstuurd. Volgens het statistiekportaal worden er wereldwijd elke minuut meer dan 3,4 miljoen gigabytes aan gegevens door het net verstuurd. Al met al leidt onze intensieve communicatie en het groeiend aantal internetapparaten tot een nieuwe dimensie in het dataverkeer. Videocontent neemt tegenwoordig het grootste deel in van het dataverkeer.

Video’s beheersen het internet

De belangrijkste reden voor de toename van de online videocontent is de verbeterde kwaliteit. De huidige IP-TV-diensten of video-on-demand van bijvoorbeeld Netflix of Amazon Video, bieden een geweldige resoluties in vorm van Full HD (1080p) of Ultra HD (4K) en genereren snel datastromen tussen 5 en 25 Mbit/s.

Toekomstgerichte internettechnologie

In het midden van de jaren negentig moest iedereen die via een analoge modem in een slakkengang op het internet surft, tegelijkertijd een bezette telefoonlijn op de koop toenemen. Vandaag de dag hebben we met behulp van glasvezelverbindingen toegang tot hele andere snelheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze netwerkapparatuur steeds beter wordt. Patchkasten, 100% koperen netwerkkabels, patchpanels, switches e.d. zijn niet alleen te vinden in grote bedrijfsnetwerken, maar ook thuis willen we met hoogwaardige professionele netwerk componenten optimaal gebruik maken van alles wat het internet ons te bieden heeft. En dit is via betrouwbare online aanbieders beschikbaar voor iedereen.