Een bull- of een bearmarket: wat is de betekenis hiervan?

Wie de koersen van bitcoens en cryptocurrency een beetje volgt weet dat je daar weinig over kunt zeggen. Maar ook de woorden bull- en bearmarket zijn je dan waarschijnlijk niet geheel vreemd. Maar wat betekenen deze woorden eigenlijk? We vertellen het jou in deze blog!

Laten we direct bij het begin beginnen. Want bull markt of bear market, zoals het volledig wordt genoemd zijn termen die een groei omschrijven. Zo wordt de term bull market gebruikt wanner er een langere periode van groei wordt geconstateerd en wanneer men die wil omschrijven. Een bear market is juist het tegenovergestelde. Met andere woorden: als er in plaats van een groei een langere periode van daling is geweest dan wordt dit een bear market genoemd. We gaan dit verder voor je uitdiepen. Dus wil jij binnenkort Dogecoin kopen kijk dan even hoe de markt ervoor staat!

Financiële markten

Wie denkt dat deze woorden enkel en alleen bij cryptocurrency worden gebruikt, heeft het mis. Het zijn namelijk termen die op alle financiële markten worden gebruikt. Waarbij het in eerste instantie uit de aandelenwereld is overgewaaid. Het verwijst namelijk naar de trend van een prijs. Zo is bull market in optimistische benaming voor de prijzen die stijgen. En een bear market een mindere optimistische benaming voor het dalen van de prijzen.

Nu duiken deze woorden dus ook op in de cryptocurrency, bijvoorbeeld bij bitcoins. Maar wat betekenen deze woorden dan in deze context? Dat gaan we je vertellen. Want zo’n bull of bear market kan op meerdere manieren ontstaan. Zo kan het aanbod en de vraag veranderen maar ook de economie blijft niet gelijk.

Waarom gebruiken we een stier als voorbeeld?

Als er een stijging ontstaat, bijvoorbeeld in de prijs of aanbod, dan noemen ze dit dus een bull market. Maar waarom gebruiken ze het Engelse woord voor een stier? Dat heeft alles te maken met de manier waarop een stier zijn prooi verrast, oftewel aanvalt. Een stier zal namelijk altijd zijn prooi eerst met zijn hoorns omhooggooien. Hier wordt de vergelijking getrokken met de stijgende lijn van de prijs, de markt of de Dogecoin koers.

Als dit gebeurt dan zijn investeerders vaak erg optimistisch; de zaken staan er goed voor. Hierdoor wordt deze vorm van optimisme ook wel bullish genoemd. Je hebt dan dus het vertrouwen dat de koersen blijven stijgen.

Ook leuk: op Wallstreet staat er om deze redenen een beeld van een stier.

Bear market: het minder positieve broertje van de bull

En dan de bear market. Dit was het tegenoverstelde van de bull. Met andere woorden: de prijzen, de koers of de markt daalt. Hier zijn investeerders meestal minder blij mee. Maar waarom wordt dit vergeleken met de beer? Als een beer zijn prooi probeert te vangen zal hij slaan met zijn klauwen richting de grond. Oftewel: een dalende beweging.

Maar een tijdelijke daling of groei is niet direct een bull- of bearmarket. Er wordt altijd gekeken op langere termijn. En omdat niemand in de toekomst kan kijken blijft het altijd een beetje gissen.