Een zakelijke lening afsluiten, hoe zit dat?

Misschien begin je net voor jezelf. Maar het kan ook zijn dat je in al die jaren als ondernemer nooit eerder een zakelijke lening nodig had. En nu dus wel. Bijvoorbeeld voor die investering die je écht moet doen. We kunnen ons voorstellen dat je wilt weten hoe het precies werkt als je kiest voor een lening. Met de informatie uit dit artikel kom je verder.

Lenen en terugbetalen met rente

Je zou kunnen zeggen dat zakelijk geld lenen eigenlijk niet echt anders is dan wanneer je als particulier een lening afsluit. In beide gevallen is er immers een geldverstrekker waarmee je afspraken maakt om geld te lenen en terug te betalen, inclusief rente. Jij krijgt zo de beschikking over extra liquide middelen en de bank verdient er iets aan. Zo werkt je zakelijke lening dus hetzelfde als bij een privélening.

Maar is een lening wel de beste optie?

In plaats van een zakelijke lening kun je ook kiezen voor het afsluiten van een zakelijk krediet. Heb je een bedrijf met sterk wisselende inkomsten en moet je vaak voorfinancieren? Dan kan dit een goede oplossing voor je zijn. Het verschil is als volgt: een zakelijke lening is een bedrag dat je in één keer ontvangt en waar je een bestemming voor hebt. Een krediet is in feite een oprekking van je limiet om rood te staan bij de bank. Deze kredietruimte kun je toepassen wanneer het je uitkomt. Er wordt daarom vooraf niet direct een einddatum afgesproken, wat bij een lening wel het geval is.

De kosten van je zakelijke lening

Als je kiest voor een lening ben je in totaal minder geld kwijt aan kosten dan wanneer je voor een krediet gaat. Dat komt vooral omdat een lening meer zekerheid biedt voor de bank. Je betaalt op drie manieren: met rente, aflossing en afsluit- of servicekosten. Qua rente betaal je voor een zakelijke lening ongeveer 3% tot 9% van het bedrag dat je geleend hebt. Kies je voor een zakelijk krediet, dan wisselt de rente tussen 5,2% en 9% van het opgenomen bedrag per jaar. De aflossingen voor je zakelijke lening vinden per maand plaats. Een krediet gaat met aflossingen van 1,5% van het opgenomen bedrag. De afsluitkosten voor je zakelijke lening zijn 1% van het leenbedrag met een maximum van € 5.000. Kies je voor een bedrijfskrediet, dan zijn de servicekosten 0,05% van de toegestane limiet.