Het belang van het opstellen van een testament

Is het tegenwoordig nog belangrijk om een testament op te stellen? Het is helaas een vraag die veel mensen met “nee” beantwoorden. Terwijl het eigenlijk best een goed idee is om de afhandeling van jouw nalatenschap een keer door te nemen. Want jouw bezittingen komen lang niet altijd bij de juiste personen terecht. Jouw persoonlijke situatie speelt daar een belangrijke rol in. 

  1. Een testament is vaker noodzakelijk dan mensen aannemen

Vroeger kwam je als twee geliefden niet onder het huwelijk uit. Tenminste, als je liever niet met de nek aangekeken wilde worden door de complete gemeenschap. Inmiddels zijn we daar gelukkig anders over gaan denken. Individuen hebben meer vrijheden gekregen en jullie bepalen helemaal zelf of jullie gaan trouwen of niet. Op zich zijn dat mooie ontwikkelingen, maar ze hebben wel consequenties om rekening mee te houden. Het huwelijk is namelijk een uitgebreide, juridische overeenkomst tussen partners. Daardoor zijn echtgenoten bijvoorbeeld automatisch elkaars erfgenaam. Inmiddels kiezen steeds meer mensen er voor om niet te trouwen. Waardoor ze niet meer standaard aanspraak maken op elkaars nalatenschap. 

  1. Oppassen met een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap

Als alternatief voor het huwelijk kiezen geliefden voor het samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Besef goed dat een samenlevingsovereenkomst nooit inhoudt dat jullie elkaars erfgenaam zijn. Bij het geregistreerd partnerschap is dat afhankelijk van wat jullie overeen zijn gekomen. Je bepaalt het in feite helemaal zelf. Maar je dient het wel expliciet aan te geven. Weet je niet zeker hou het tussen jou en je partner zit? Maak dan een afspraak bij de notaris en spreek je huidige situatie door. 

  1. Geef via je testament exact aan wie wel of geen aanspraak maakt op de erfenis

Via een testament heb je veel meer controle. Dus zelfs als je getrouwd bent is het helemaal geen gek idee om een keer een afspraak bij een notaris te maken. Geef bijvoorbeeld een bijzonder familiestuk door aan iemand die daar echt blij van wordt. Het hoeft niet eens te gaan om dure spullen. Denk bijvoorbeeld aan een fotoalbum of een ander persoonlijk bezit. 

Maak een afspraak bij de notaris en stel een testament op zodat jouw wensen worden nageleefd. 

  1. Je past je testament aan als je dat nodig vindt

Bij het opstellen van een testament geef je in feite antwoord op een aantal vragen. Soms is dat best lastig. Maar bedenk goed dat je het testament op een later moment nog altijd aan kunt passen. Je keuzes zijn dus niet helemaal definitief. Wanneer jouw situatie verandert heb je de gelegenheid om andere erfgenamen aan te wijzen.