Hoe beveilig je een Smart Home

In steeds meer huishoudens kom je ze tegen, slimme apparaten. Deze apparaten kunnen met elkaar communiceren via algoritmes en jij kunt ze via een app of via je stem opdrachten geven. Heb je meerdere van dit soort slimme apparaten in huis, dan spreek je als snel van een ‘Smart Home’.

Maar wat is nou eigenlijk een ‘Smart Home’ en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat is een Smart Home?

De naam zegt het eigenlijk al, een Smart Home is een slim huis. Maar wat is slim? Met slim bedoelen we de mogelijkheid om te communiceren met jou of met andere apparaten.
Dit communiceren gaat via bepaalde algoritmes die worden omgezet in acties of zoekopdrachten.

Slimme apparaten kun je verschillende taken in huis laten uitvoeren, ook op afstand. Bijvoorbeeld op afstand de kachel alvast aanzetten, de verlichting in de kamer met je smartphone bedienen of via de video deurbel kijken wie er heeft aangebeld terwijl jij niet thuis was.

Je kunt op een redelijk eenvoudige manier van je woning een “slimme woning” maken. Diverse apparaten zoals IP-camera’s, speakers, tablets, smart-tv’s, printers, koelkasten en nog veel meer kunnen van jouw huis een Smart Home maken. Je kunt al deze apparaten overal ter wereld bedienen met je smartphone. Je hoeft je luie stoel niet meer uit!

De voordelen van slimme apparaten

• Smart TV’s

Met een Smart TV kun je via het internet genieten van streaming diensten en uiteraard TV kijken. Je kunt eenvoudig programma’s opnemen en terugspoelen tijdens live televisie. Via de afstandsbediening kun je vaak ook spraakgestuurde commando’s doorgeven aan je Smart TV.

• IP-beveiligingscamera’s

Als je van je huis een slimme woning maakt kun je  met IP-camera’s op elk moment alles in de gaten houden. Deze camera’s staan ​​via internet in verbinding met je smartphone zodat je precies kunt zien wat er thuis gebeurt.
• Slim slot
Als je de deur overal ter wereld op slot of open kunt doen, wat heb je dan nog meer nodig? Met de slimme lock functie hoef je niet meer naar de juiste sleutel te zoeken want je sluit de deur eenvoudig af met je smartphone.
• Slimme lampen
In een verlicht huis thuiskomen? Of ‘s avonds vanaf de bank de lampen juist wat dimmen? Met slimme lampen kun je heel eenvoudig via een spraakcommando of via een app. Een andere kleur is ook zo geregeld.
• Slimme CV ketels
Wakker worden of thuiskomen in een opgewarmd huis komt in veel (modernere) huizen ook steeds vaker voor. Met slimme CV ketels kun je eenvoudig de gewenste temperatuur instellen op elk gewenst moment van de dag.


Hoe beveilig je een Smart Home?
Maar zoals er voordelen zijn aan een Smart Home, zijn er ook enkele nadelen. En die kunnen vergaande gevolgen hebben. Hoe kun je voorkomen dat jouw slimme huis iets té slim wordt en misschien wel gevoelige informatie deelt die je niet wilt delen?

Wijzig standaard wachtwoorden 

Over het algemeen zijn smarthome-apparaten met elkaar verbonden via hubs die worden beveiligd met wachtwoorden. Deze wachtwoorden zijn meestal niet erg sterk en zijn vaak zelfs de standaard wachtwoorden vanuit de fabrikant. Hierdoor kunnen hackers redelijk eenvoudig het wachtwoord achterhalen en het hele netwerk hacken. Op die manier kunnen de apparaten in jouw Smart Home eenvoudig overgenomen worden met alle gevolgen van dien. Er is vaak ook een optie in de routerinstellingen om het netwerk te verbergen. Breng indien mogelijk aparte wifi-verbindingen tot stand voor alle slimme apparaten.

Veilig wifi netwerk

Het hebben van een veilige wifi-verbinding is de eerste stap om risico’s te vermijden. Wijzig het standaard wachtwoord van je router als eerste. Om de beveiliging van je wifi netwerk te verbeteren is het raadzaam om een VPN te installeren. Met een VPN zorg je ervoor dat jouw data privacy beter beschermd is. Wil je weten wat een VPN is en wat deze kan? Kijk dan op de pagina Wat is een VPN van ExpressVPN.

Kies voor producten van bekende merken
Kies je voor een Smart Home systeem van een bekend merk is het risico op problemen of mogelijk hacks veel kleiner. Want hoe groter de fabrikant hoe meer geld er beschikbaar is om de veiligheid te waarborgen.

Koppel het apparaat los

Schakel de apparaten die je niet gebruikt uit als je niet thuis bent of op vakantie gaat. Dit bespaart energie en voorkomt dat hackers toegang kunnen krijgen tot deze apparaten.

Professionele installatie

Door een professioneel team van ingenieurs in te huren, kunnen ze alle apparatuur effectief installeren en geavanceerde beveiligingsmaatregelen inschakelen en een sterke firewall op het netwerk bouwen.

Controleer altijd de instellingen

Altijd vertrouwen op slimme apparaten is niets anders dan een risico. Je kunt erop vertrouwen dat jouw apparaat je gegevens privé houdt, maar als je niet de juiste instellingen voor de apparaten hebt ingesteld dan kan het zomaar zijn dat je veel meer informatie deelt dan je wilt. Controleer daarom altijd in de app van het slimme apparaat welke gegevens je deelt en met wie. Zet bijvoorbeeld het delen van je locatie alleen aan bij het gebruik van de app, en niet continu. Dat scheelt ook nog eens batterij van je smartphone.