Hoe draagt internet bij aan de klimaatverandering?

Internet speelt zonder twijfel bij iedereen een grote rol in zijn leven. We googlen, mailen, twitteren, instagrammen en facebooken er op los. Waarschijnlijk kan jij helemaal niet meer zonder. Velen zullen dan ook zeggen dat het Internet een positief effect heeft op hun leven. Zo heeft het bijvoorbeeld vele voordelen voor de communicatie, het verkrijgen van informatie en wordt het vaak gezien als grote bron van vermaak. Maar het internet bestaat niet alleen maar uit voordelen. Een heel groot nadeel is namelijk de invloed van internet op de klimaatverandering.

Hoe zit dat?

In tegenstelling tot andere materialistische producten is de impact van internet op onze omgeving niet zomaar te zien. Hierdoor lijkt het alsof internet geen nadelige effecten heeft, maar helaas draagt ook internet tv bij aan de klimaatverandering. We weten inmiddels dat het goed is om minder vlees te eten, minder vaak te vliegen, niet te lang te douchen etc. Maar moeten we daar dan nu ook minder mailen, googlen en facebooken aan toevoegen? Het antwoord daarop is misschien wel ja. Want wat velen niet weten, is dat Internet misschien wel vervuilender kan zijn dan vliegen.

Hoe vervuilend is het internet dan?

Nu denk je waarschijnlijk als eerste aan je apparaat en de oplader die je gebruikt. En dit is zeker een vervuilende factor. Om het Internet te gebruiken heb je uiteraard een apparaat en stroom nodig. Dus hoe meer je hét gebruikt, hoe meer stroom je verbruikt. Maar dat is niet het enige vervuilende aan het internet. Het lijkt namelijk vaak onzichtbaar te zijn. Deze onzichtbaarheid van het Internet wordt in stand gehouden door termen als ‘the cloud’. Maar voor het opslaan van al jouw gegevens en die van miljoenen anderen zijn datacenters nodig. Dus échte gebouwen. Hierin staan hele grote routers en apparaten die héél veel stroom verbruiken. Daarnaast moet de temperatuur in de datacenters laag zijn. Hiervoor zijn verkoelers nodig die veel energie verbruiken. Niet echt goed voor het milieu dus!

Één mailtje kan geen kwaad, toch?

Wereldwijd versturen we met elkaar meer dan 246 miljard e-mails per dag. Dit is ontzettend veel. Vooral als je bedenkt dat al deze e-mails een beetje CO2 uitstoten doordat ze worden opgeslagen in The Cloud, oftewel datacenters. Alle e-mails worden daar bewaard en daar is plek voor nodig. Dus met elke mail draag ook jij bij aan de uitstoot van CO2.

Wat kan jij eraan doen?

Het is dus erg vervuilend om alle data te moeten opslaan. Hoe meer data wij creëren, des te meer ruimte er nodig is om het allemaal op te slaan. Daarom zijn er de laatste jaren veel campagnes gestart om mensen bewuster te maken van het vervuilende effect van Internet. Ook jij kan hier jouw steentje aan bijdragen door bijvoorbeeld geen nutteloze e-mails te sturen, zoals ‘bedankt’ of ‘oké’. Leeg je prullenbak definitief als je mails wilt weggooien, dan kosten ze écht geen energie meer. Probeer dus bewuster om te gaan met het Internet. Blijf vooral communiceren, maar mail met mate!