Hoe je je locatie kunt verbergen of vervalsen met een VPN

Websites die je bezoekt of apps die je gebruikt weten precies waar je bent. Dat is natuurlijk handig als je met Google Maps de weg wilt vinden of wilt weten wat de weersverwachting is. Daarnaast maken websites gebruik van de informatie over je locatie om de taal van de website aan te passen of om verzendkosten te berekenen. Maar het kan er natuurlijk ook voor zorgen dat bepaalde webcontent, zoals video streams of games, niet voor jou beschikbaar is. En soms laten sociale media zien vanuit waar je een bericht hebt geplaatst, terwijl je dat misschien niet aan al je vrienden openbaar wilt maken.

Misschien wil je op sociale media laten zien dat je op een dure reis bent, terwijl je gewoon thuis zit. Of misschien is juist andersom het geval en wil je niet dat je baas erachter komt dat je vanaf een tropische bestemming aan het thuiswerken bent. Of je wilt graag een abonnement nemen op Hulu, een dienst die niet beschikbaar is in Nederland. Er zijn zoveel redenen om je locatie te verbergen of zelfs vervalsen. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om dit te doen. Het kost hooguit 15 minuutjes van je tijd om een VPN te installeren.

Wat is een VPN

Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk waarmee je al je internetverkeer versleutelt en omleidt via een VPN-server. Hierdoor gaat alles wat je op het internet doet door een tunnel naar de VPN-server (die je kunt kiezen) en komt dan daar ‘naar boven’ alsof je op de locatie van de server bent. Vervolgens zullen websites het IP-adres van de server zien en denken dat je op de locatie van de server bent. Je kunt VPN-diensten gebruiken met servers over de hele wereld.

In vijf simpele stappen je locatie verbergen of vervalsen

  1. Kies een gerenommeerde VPN-dienst zoals NordVPN, ExpressVPN of SurfShark. Gratis VPN’s werken ook voor het vervalsen van je locatie, maar bieden weinig bescherming. Ook zal het lastig worden om Netflix of Hulu te gebruiken met een gratis VPN. De IP-adressen van gratis VPN-diensten zijn immers bekend bij streamingdiensten en worden standaard geblokkeerd. Betaalde VPN-diensten switchen constant van IP-adres en zijn dus moeilijker te herkennen. 
  2. Maak een account aan en selecteer een betaalmethode. De beste VPN-providers zullen alleen om een e-mailadres vragen. Meer informatie hebben ze niet van je nodig. Ook biedt een goede VPN veel betaalmethodes, zoals creditcard, PayPal en zelfs cryptomunten. 
  3. Download en installeer de software. Zodra je op de betaalknop hebt gedrukt, ontvang je een downloadlink voor de VPN-software. De grootte hiervan ligt ergens tussen de 16 en 35 MB. 
  4. Log in met het e-mailadres dat je hebt gebruikt voor de registratie.
  5. Op een kaart of uit een lijst met servers kun je eenvoudig je nieuwe locatie kiezen door erop te klikken.

Naast het verbergen van je werkelijke locatie, heeft een VPN het grote voordeel dat al je internetverkeer wordt versleuteld. Dit beschermt je tegen hackers wanneer je bijvoorbeeld openbare wifi-netwerken gebruikt.