Hoe kies je uit alle verschillende soorten internet?

Als het gaat om internet, zijn er allerlei verschillende types die ervoor kunnen zorgen dat jij verbinding hebt tot het internet. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken en te overwegen wat voor jou belangrijk is als het gaat om het aansluiten om internet. Als je echter niet helemaal thuis bent in de wereld van verschillende type soorten internet aanbieders, kan het best zijn dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom bespreken we in dit artikel allerlei verschillende soorten internet en hoe deze te gebruiken zijn. Bekijk hier hoe je verschillende internet types kunt vergelijken met elkaar.

Via de telefoon

Vooral een tijd geleden was het heel gebruikelijk om internet te ontvangen via de telefoonlijn. Deze techniek wordt DSL of koper genoemd, en kan zowel de telefoonlijn transporteren als internet. Het nadeel is dat er regelmatig ruis op de lijn te vinden is en dat het internet niet super snel is. Daarom zijn er ook een hoop andere soorten internet ontwikkeld, zoals kabel internet via de coax kabel. Dit is, wanneer mensen nog geen gebruik maken van glasvezel, vaak de meest gekozen optie voor het internet thuis. 

Glasvezel

Wie het heeft over écht snel internet, zal automatisch denken aan glasvezel. Deze nieuwe techniek van het transporteren van internet zorgt ervoor dat je altijd razendsnel internet tot je beschikking hebt. Wanneer je gebruik maakt van internet via glasvezel, wordt het internet niet getransporteerd via een telefoon- of televisiekabel, maar door een aparte, losse, verbinding. Deze verbinding is speciaal ontworpen voor het transporteren van internet en doordat het een doel dient, is het ontzettend gespecialiseerde verfijnd. Om glasvezel te kunnen gebruiken, moeten er eerst straten opengebroken moeten worden om de kabels aan te leggen. Om te kijken of jij ook gebruik kunt maken van glasvezel, is het dus belangrijk dat je dit eerst checkt bij je gemeente. Dat kan vaak gemakkelijk via een postcodecheck.

Als je vervolgens een aanbieder van glasvezel hebt gevonden, is het wel verstandig om even hun snelheid te checken. Vergelijk dan altijd verschillende aanbieders om te kijken in hoeverre ze verschillen in snelheid. Welke snelheid bij jouw huishouden past, is ook afhankelijk van met hoeveel mensen je woont en hoeveel jullie gebruik maken van internet. Wanneer je een redelijk “normale” internetgebruiker bent, niet vaak downloadt en alleen of met één ander persoon woont, dan is een 10 – 20 Mbps een prima optie. Vandaag de dag bestaan er ook verbindingen van 100 Mbps, al zijn deze met name bedoeld voor zakelijk internet gebruik.

Aanbieders vergelijken

Voordat je een internetabonnement afsluit, is het verstandig om te kijken welke aanbieder het best bij jouw wensen past en daarnaast ook relatief gezien het voordeligst is. Dit kun je doen door verschillende aanbieders en hun aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit kun je handmatig doen, maar tegenwoordig zijn er ook tal van vergelijkingssites online, zoals we in het begin van het artikel al even noemden.