Hoe lang ondersteunt Apple oudere telefoons?

Vorig jaar september kondigde Apple aan dat ze de nieuwe iOs 12 op de markt gingen brengen. Dat is goed nieuws voor de nieuwere iPhones, want het is een goed ontwikkeld besturingssysteem, maar eigenlijk nog beter nieuws voor oudere modellen. Het betekent namelijk dat Apple wil blijven investeren om de kwaliteit van oudere modellen en telefoons goed te houden. Toch zijn er ook (nog) oudere modellen die de hoop op zullen moeten geven: die ondersteunt Apple namelijk niet meer.

Doordat Apple ook oudere modellen blijft ondersteunen, hoef je dus niet altijd te investeren in een nieuwe iPhone. Je kunt je oude blijven gebruiken, en dankzij Apple’s updates kan hij ook nog eens sneller worden! De vraag is alleen: hoe lang gaat Apple oudere iPhone modellen supporten? Statista maakte een handige grafiek die dit visualiseert.

Waarom worden sommige modellen niet meer ondersteund?

Het is natuurlijk logisch dat Apple wil dat jij zoveel mogelijk telefoons blijft kopen en dat ze je met nieuwere software (die niet geschikt is voor oudere modellen) eigenlijk verplichten om ook direct een nieuw toestel aan te schaffen. Toch is het niet enkel uit marketing perspectief dat Apple de oudere telefoons niet ondersteunt. Dat komt namelijk ook doordat de nieuwere telefoons betere hardware hebben. De iPhone 5s was de eerste Apple telefoon met 64-bits hardware, de modellen ervoor hadden slechts 32-bits hardware. Dat betekent dat iOs 11 of 12 simpelweg écht niet op die oudere modellen kunnen. De hardware is er gewoon niet geschikt voor.

Goed nieuws dus voor eigenaren van oudere Apple modellen. Doordat Apple met de nieuwere software de oudere modellen blijft ondersteunen, worden de oudere modellen ook steeds sneller. Daarom is een ouder model aanschaffen een hele goede overweging. Een iPhone 5s krijg je bijvoorbeeld al voor een paar honderd euro, zeker wanneer je een iPhone 5s refurbished aanschaft. Een refurbished model is een soort mix tussen een nieuwe en tweedehands telefoon. Het is een tweedehands toestel die door een elektronicawinkel is opgeknapt zodat alles weer helemaal picobello werkt. Daarnaast heb je vaak ook jarenlang garantie.