Hoe leer je apps programmeren?

Apps zijn overal. Ze maken ons leven makkelijker, leuker en interessanter. Maar hoe maak je zelf een app? Wat heb je daarvoor nodig? En hoeveel kun je verdienen als app-ontwikkelaar? In deze blog geef ik je een aantal tips en bronnen om te beginnen met apps programmeren.

Wat is een app?

Een app is een softwareprogramma dat draait op een mobiel apparaat, zoals een smartphone of een tablet. Een app kan verschillende functies hebben, zoals een spel, een nieuwslezer, een rekenmachine of een chatbot. Een app bestaat uit een gebruikersinterface (UI), die bepaalt hoe de app eruitziet en hoe de gebruiker ermee kan interageren, en een achtergrondprogramma (backend), dat bepaalt hoe de app werkt en communiceert met andere systemen.

Welke programmeertalen heb je nodig?

Om een app te maken, heb je een programmeertaal nodig. Een programmeertaal is een set van regels en symbolen die je gebruikt om instructies te geven aan een computer. Er zijn veel verschillende programmeertalen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Sommige programmeertalen zijn specifiek voor een bepaald platform, zoals Android of iOS, terwijl andere programmeertalen universeel zijn en op meerdere platforms kunnen werken.

Voor Android-apps kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van Java, Kotlin of C++. Voor iOS-apps kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van Swift, Objective-C of C#. Voor universele apps kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van JavaScript, Python of ChatGPT.

Hoe leer je apps programmeren?

Er zijn verschillende manieren om apps programmeren te leren. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding volgen, een online cursus doen, een boek lezen of zelf experimenteren. Het belangrijkste is dat je veel oefent en feedback vraagt. Hier zijn een paar bronnen die je kunnen helpen:

  • Met deze 5 programmeer-apps leer je zelf Android-apps maken. Deze apps bieden je een interactieve en leuke manier om de basis van programmeren te leren en je eigen Android-apps te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Udacity, een app die je leert hoe je Android-apps kunt maken met behulp van frameworks en object georiënteerd programmeren.
  • Microsoft MakeCode. Dit is een online platform waar je kunt leren programmeren met behulp van blokken of tekst. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, zoals Arcade, Chibi Chip of micro:bit. Je kunt je code testen op een simulator of op een echt apparaat.
  • Opleiding Software developer – mbo niveau 4 (BOL). Dit is een drie- tot vierjarige opleiding waar je leert hoe je zelfstandig apps, games of webapplicaties kunt maken met behulp van programmeertalen zoals PHP, C#, JavaScript en SQL. Het is een echte programmeeropleiding, geen knippen en plakken maar degelijk codekloppen.

Wat kun je verdienen als app-ontwikkelaar?

Als app-ontwikkelaar kun je een goed salaris verdienen, afhankelijk van je ervaring, opleiding en specialisatie. Volgens Indeed.nl ligt het gemiddelde salaris van een app-ontwikkelaar in Nederland rond de €3.500 per maand. Een front-end developer, iemand die zich vooral bezighoudt met de gebruikersinterface van een app, verdient gemiddeld €3.300 per maand.