In sommige landen vindt censuur plaats. Zo kunnen internetgebruikers bijvoorbeeld geen sociale media gebruiken in China en Turkije. Deze online censuur heeft vaak te maken met het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Vaak gaat het om politieke redenen. Een VPN kan helpen bij het omzeilen van de censuur.
Ook censuur in eigen land
Ook in Nederland kennen we een vorm van censuur. Providers moeten bijvoorbeeld verplicht de downloadwebsite ThePirateBay blokkeren, omdat er een downloadverbod geldt. Dit is een inperking op het vrije gebruik van het internet. Wie de website toch wil bezoeken, kan hiervoor een VPN gebruiken.
Een andere vorm van ‘censuur’, is het niet beschikbaar stellen van bepaalde diensten in Nederland. Zo kan bijvoorbeeld niet het totale aanbod van Netflix of Spotify in Nederland bekeken en beluisterd worden. Dat komt doordat de streamingdiensten niet alle auteursrechten hebben om in Nederland hun aanbod te verspreiden. Een gedeelte van het aanbod wordt dan geblokkeerd of verborgen, aan de hand van de locatie. Een VPN verbergt de locatie.
Wat is een VPN
Een VPN is een Virtual Private Network. Dit is een netwerk tussen de internetter en de server waar de geraadpleegde dienst staat. Het werkt met een soort tunnel, waardoor versleutelde data wordt verstuurd en ontvangen. Binnen deze tunnel wordt de data versleuteld, waardoor er veel veiliger en meer anoniem gebruik kan worden gemaakt van het internet.
Het voordeel van een VPN is ook dat de gebruiker bij gebruik van de VPN een ander IP-adres gebruikt. Dit kan een IP-adres in het buitenland zijn. Daardoor is het voor de dienst niet duidelijk dat men zich feitelijk in Nederland bevindt. Op die manier is er gebruik te maken van een aanbod van streamingdiensten die hier anders niet toegankelijk zou zijn.
Een VPN gebruiken om restricties op te heffen
Terug naar het verhaal over censuur. Wie in het buitenland op vakantie gaat en te maken krijgt met censuur, kan een VPN ook andersom gebruiken. Dan wordt er gekozen voor een VPN in Nederland. Reizigers in China, Turkije, Rusland of Korea kunnen dan verbinding maken met de VPN in Nederland. Daardoor wordt de restrictie opgeheven. Gebruikers kunnen dan gebruikmaken van het internet alsof ze zich in Nederland bevinden. Aangezien wij in Nederland geen censuur kennen op het gebruik van bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, wordt het internet daarmee een stuk vrijer.
Censuur omzeilen met een VPN
In sommige landen is het installeren van een VPN strafbaar of zelfs onmogelijk. Installeer de VPN daarom al voor vertrek, in Nederland. Sluit een VPN-abonnement af bij een betaalde, professionele aanbieder. Gratis VPN’s werken namelijk vaak niet tegen censuur. Ze zijn bovendien niet veilig en verkopen soms verzamelde gegevens door aan andere partijen. Daarnaast hebben ze vaak data- en snelheidslimieten.
Het gebruik van een VPN is eenvoudig: het is vaak zo simpel als het aanmaken van een account, het afnemen van een abonnement en het downloaden en installeren van de bijbehorende software. Open het bijbehorende programma en klik op de verbind-knop. De software zorgt er dan voor dat er verbinding wordt gemaakt. Handmatig instellen van VPN’s is bij de meeste grote aanbieders niet meer nodig, maar als dit wel noodzakelijk is, stuurt de aanbieder meestal een stappenplan mee.