Hoe veilig is de bitcoin?

We intrigeren Bitcoin steeds meer in ons dagelijks leven. Niet alleen zijn er steeds meer mensen die gebruik maken van Bitcoin, ook bedrijven stellen steeds vaker de mogelijkheid voor om je aankoop te betalen via Bitcoins. Mooi, innovatief en een knipoog naar de technologische ontwikkeling, maar hoe veilig is Bitcoin eigenlijk? Is het slim om erin te investeren, bitcoins online kopen, of moet je -wegens gebrekkige kennis- toch uitkijken met waar je je geld instopt? In dit artikel vertellen we je meer.

Bitcoin stelt veiligheid voorop

Het transactienetwerk waar Bitcoin gebruikt van maakt is gebouwd op veiligheid. Dat betekent dat Bitcoin in principe veel veiliger is dan andere transactiesystemen. Dat komt omdat de transacties niet door één partij worden beheerd, maar door duizenden computers, verspreid over de hele wereld. Deze ‘computers’ worden ook wel nodes genoemd. Dat betekent eigenlijk dat iedereen het beheert. Het transactiesysteem van bitcoin kan alleen beïnvloed worden wanneer een computer 51% van het netwerk beheert (een 51% attack). Omdat het netwerk van bitcoin zo groot is, is de kans van slagen van zo’n attack vrijwel nihil. Goed, het netwerk is dus al redelijk veilig, maar met enkele tips kun jij je veiligheid optimaliseren.

Hardware wallet

Door gebruik te maken van een hardware wallet bescherm jij je bitcoins op de veiligste manier mogelijk. De toegang tot je bitcoins blifjt hiermee offline en versleuteld. Dit is veiliger dan een exchange of online wallet, want deze zouden gehackt kunnen worden.

Write it down

Het is slim om je seed phrase, of back up zin op te schrijven. Dit is een samengestelde zin van 12 tot 24 willekeurige woorden. Hiermee kun je altijd je bitcoins bereiken, ook wanneer je je hardware wallet bent verloren. Je kunt dit natuurlijk op je telefoon doen, maar een goede hacker kan daar ook bij. Zorg daarom dat je het op een fysiek blaadje schrijft, en deze goed opbergt. Natuurlijk wel op een plek die je niet vergeet.

Meteen geïnteresseerd?

Bitcoins online kopen is reuzeleuk, maar blijf je wel verdiepen in de laatste tips en tricks voordat je een aankoop doet. Hier lees je nog wat extra tips over de veiligheid van het kopen van bitcoins.