Hoe verbeter je jouw concentratie tijdens het werken?

“Concentreer je nou eens!” Met die woorden in je hoofd blijf je doorgaan. Toch dwalen je gedachten steeds weer af naar thuis, je vrienden, een vervelende situatie of ben je gewoon aan het dagdromen terwijl er verder niets op het beeldscherm verschijnt. Om goed werk te kunnen leveren heb je volle focus nodig. Merk jij echter dat je soms meer voor elkaar krijgt in het laatste uurtje van jouw werkdag? Gewoon omdat je de rest van de dag nauwelijks iets uit je handen hebt gekregen en je nu wel móet? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Je beter kunnen concentreren op het werk levert namelijk tal van voordelen op. Je bespaart tijd en belangrijker nog: je voelt je veel productiever! Maar hoe verbeter je jouw concentratie tijdens het werken? In dit artikel geven we enkele eenvoudige tips.

Zorg voor meer comfort tijdens het werken

Soms heeft een gebrek aan concentratie ook een fysieke oorzaak. Wanneer je bijvoorbeeld op een zeer oncomfortabele bureaustoel zit, dan kan dit ertoe leiden dat je sneller afgeleid wordt. Bijvoorbeeld door de pijn in je nek of rug. Ergonomische kantoormeubelen vormen dan ook de basis van een hogere productiviteit op de werkvloer. Als je niet comfortabel kunt werken, kun je ook niet je volle aandacht bij je taken houden.

Ontdek de grootste afleidingen

Door welke dingen wordt jij precies afgeleid? Goed om dit eens op een standaard werkdag bij te houden. Werk je bijvoorbeeld thuis en merk je dat je al snel bezig bent met klussen in huis of gewoon gesprekken met je huisgenoten? Probeer dan in een afgesloten ruimte te zitten en plaats eventueel een ‘niet storen-bordje’ op de deur. Merk je dat je steeds wordt afgeleid door je mailbox of smartphone? Zorg er dan voor dat deze niet direct in beeld zijn. Zet je smartphone indien mogelijk uit en laat meldingen vanuit je mailbox niet in beeld verschijnen. Plan vaste tijdstippen waarop je deze twee weer checkt. Dat geeft meer rust.

Waar maak jij je zorgen om?

Natuurlijk kunnen er ook dingen in je privéleven zijn waar je je zorgen om maakt. Dit is niet zo eenvoudig uit te schakelen. Zeker niet als je maar blijft malen. Toch is het belangrijk om dit tijdens het werken van je af te zetten. Probeer de problemen niet wanhopig te onderdrukken, maar geef jezelf een moment om alles los te laten. Bijvoorbeeld door de dag te beginnen met opschrijven waar jij je zorgen om maakt. Dit hoeft niet ongelooflijk veel tijd te kosten, maar zorgt er wel voor dat je met een opgeruimd hoofd de dag kunt beginnen. Laat de stress los op papier en ga dan weer verder met werken.

Maak elke dag een takenlijst

Lukt het je niet om geconcentreerd te werken omdat je vaak niet precies weet wat er allemaal af moet die dag? Dan is het goed om elke dag te beginnen met het maken van een takenlijst. Zo heb je iets om aan vast te houden. Bovendien geeft het een fijn gevoel om dingen door te strepen.