Hoe vitaal is een learning management systeem voor jouw bedrijf?

Als je onderdeel bent van een organisatie of bedrijf, zul je herkennen dat het belangrijk is dat je je blijft ontwikkelen en groeien. Mensen in het bedrijf leren continu, op verschillende gebieden van de organisatie. Iets wat hier veel gebruikt voor wordt is een LMS Systeem: een learning management system. Benieuwd wat dit is en waarom het de4 laatste jaren steeds populairder wordt? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat is LMS?

Laten we bij het begin beginnen. Een LMS is een software die ondersteuning kan bieden bij het faciliteren van leeractiviteiten. Je moet dan denken aan opleidingen en trainingen. Voluit staat LMS voor een Learning Management System. In het Nederlands kan het aangeduid worden als leermanagement systeem. Op een LMS systeem kun je ook micro-learnings vinden en andere trainingen.

three men using MacBooks

Wanneer gebruik je LMS in een bedrijf?

Voor wie is LMS eigenlijk geschikt en wanneer gebruik je het? LMS kan gebruikt worden voor de human resources afdeling van een bedrijf of een learning en development manager. Deze mensen willen in dit geval grip houden op de de mate van leren en ontwikkelen binnen hun bedrijf. Het soort training, de kosten ervan en of het beoogde budget hierbij niet wordt overschrijden, hoort allemaal bij het takenpakket.

Leren kun je leren

Het ontwikkelen van kennis is voor iedereen anders. Denk maar eens terug aan de studententijd: waar de en het heel makkelijk vond om uit een boek te leren, kon de ander zich niet concentreren na het lezen van meer dan een halve pagina. Leren doen mensen nou eenmaal op verschillende manieren, en juist daarom kan een learning management systeem zo vitaal zijn voor een bedrijf. Het verzamelt allerlei verschillende manieren van het opdoen van kennis en brengt het vervolgens op één centrale plek waar werknemers gebruik van kunnen maken.

Urgentie

Je denkt misschien: waarom is het zo belangrijk om in het leerproces van mijn werknemers t investeren? Wanneer ze na een tijdje weer weggaan bij het bedrijf, zoals freelancers, nemen ze deze kennis alleen maar mee naar concurrenten, toch? In de praktijk werkt het vaak niet zo. Door te investeren in je werknemers heb je op korte termijn veel voordeel voor jouw bedrijf. Daarnaast zullen de werknemers de investering waarderen en daardoor gemotiveerder zijn om ook iets voor het bedrijf terug te doen (de wedekerigheidsheuristiek).

Kosten


De kosten van een LMS systeem kunnen variëren. Dit is onder andere afhankelijk van de eisen die je stelt aan een LMS systeem. Wil je bijvoorbeeld dat de LMS een centrale plek is om te kunnen leren, of wil je dat het systeem ook de voortgang van werknemers kan monitoren? Sommige systemen kunnen het leerproces van werknemers in kaart brengen en zo ook in de toekomst voorspellingen doen over hun leercurve. Daarnaast kunnen de kosten van een LMS ook hoger worden wanneer het door meerdere mensen wordt gebruikt.