Een bedrijfsongeval kan iedereen overkomen: elk jaar gebeuren er op de Nederlandse werkvloer duizenden ongelukken. Honderden werknemers raken daardoor blijvend of tijdelijk uitgeschakeld door opgelopen letsel en worden afgekeurd. Of komen, in het ergste geval, zelfs te overlijden.
Voor zzp’ers geldt: als je schade aan anderen of andermans goederen veroorzaakt tijdens werk, dan ben je daar zelf aansprakelijk voor. We vertellen je waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zo belangrijk is en hoe je het risico op bedrijfsongevallen zoveel mogelijk kunt verkleinen.
Bescherm je bedrijf tegen een faillissement
Stel: als zzp’er stoot je een beeldscherm om bij je werkgever. Of iemand struikelt over je verlengsnoer en loopt hierdoor letsel op. De schade die je hebt veroorzaakt moet je dan uit eigen zak te betalen.
Bij letsel kunnen de kosten zelfs tot in de duizenden euro’s oplopen, wat weer tot een mogelijk faillissement kan leiden. Tenzij je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hebt. Deze verzekering dekt de schade die je veroorzaakt tijdens je werk, en bespaart je zo heel wat kopzorgen en knaken. Wel zo’n geruststellend idee, voor jou én je opdrachtgevers.
Meest voorkomende werkongevallen
Van werken met machines tot werken met dieren: elke branche komt zo’n met zijn eigen gevaren en risico’s. De vijf meest voorkomende (ernstige) bedrijfsongevallen zijn:
- struikelen
- vallen
- te weinig zuurstof krijgen in een besloten ruimte
- ongelukken met heftrucks of transportbanden
- ongelukken met niet-uitgeschakelde machines of draaiende delen van machines
Voorkomen doe je zo
Heb je een eigen bedrijf met personeel of medewerkers? Neem dan de volgende maatregelen om het risico op bedrijfsongevallen te verkleinen:
- Verdiep je in arbeidsveiligheid en de wettelijke veiligheidsverplichtingen voor jouw bedrijf. Praat met je werknemers om inzicht te krijgen in hun opvattingen over arbeidsveiligheid.
- Geef duidelijke veiligheidsinstructies en deel een instructiehandboek uit met richtlijnen over veilig werken.
- Zorg dat alle apparaten een Nederlandse gebruiksaanwijzing en CE-keurmerk hebben. Zie erop toe dat het personeel de gebruiksaanwijzing ook daadwerkelijk doorneemt.
- Organiseer geregeld een veiligheidstraining voor je personeel zodat iedereen scherp blijft, met name bij het besturen van machines.
- Spreek werknemers die onveilig werken daar op een positieve en gelijkwaardige toon over aan, zonder ze aan te vallen.
- Wees voldoende aanwezig op de werkvloer en praat met je werknemers over de veiligheid.
- Onderstreep en herhaal het belang van veilig werken.
- Praat met je personeel: laat werknemers meedenken en meebeslissen, luister serieus naar hun feedback. Voer aangedragen oplossingen door. Als ideeën niet bruikbaar zijn, leg dan uit waarom.
- Laat werknemers op tijd pauzeren: te lang doorwerken veroorzaakt de meeste ongelukken op de werkvloer.
- Geef het goede voorbeeld door zelf ook regelmatig pauze te nemen en veilig te werken.
Dagelijkse problemen
Het is dus duidelijk dat een ongeluk in een klein hoekje kan schuilen. Naast ongelukken op de werkvloer zijn er ook veel dagelijkse problemen waar je tegen aan kunt lopen. Het is het waard om te vermelden dat je naast de werkvloer ook zorg moet dragen om deze problemen zoveel mogelijk te vermijden, zodat je ook minder kans loopt op een ongeluk op de werkvloer.