Koken op inductie of toch op gas? Wat je ook verkiest: je eten zal er waarschijnlijk niet anders door smaken. Toch zijn er een aantal grote verschillen tussen koken op gas en inductie. In dit artikel zet inductie-info.nl de belangrijkste verschillen op een rijtje. Inclusief de voor- en nadelen.
Koken op inductie
Koken op inductie wordt steeds populairder. Een inductiekookplaat heeft magnetische elementen die de pan opwarmen. Het is daardoor een efficiënte en snelle manier van koken. Deze manier van koken is wel iets duurder en vraagt om speciale pannen.
De voordelen
Een inductiekookplaat wordt zelf niet warm. Je kunt er dus rustig op leunen zonder je hand te verbranden. Handig met kleine kinderen! Bovendien is inductie snel en nauwkeurig. En omdat de kookplaat glad is, veeg je hem na het koken eenvoudig schoon.
De nadelen
Dat inductie op jaarbasis zo’n 12 euro meer kost dan gas is te verwaarlozen. Maar dat zijn niet de enige extra kosten: je hebt namelijk nieuwe pannen nodig. Zelfs als je huidige pannen geschikt zijn voor inductie, is de onderkant waarschijnlijk aangetast door de vlammen. Daarnaast is de aanschaf van een inductiekookplaat meestal duurder dan een gasfornuis.
Koken op gas
Veruit de meeste mensen koken op gas. Je draait het gasfornuis open en laat de vlammen het werk doen. Het is een makkelijke en vertrouwde manier van koken. Je ziet de grootte van de vlammen en voelt de warmte.
De voordelen
Gas is de goedkoopste kookbron. Koken op gast kost je jaarlijks ongeveer 25 euro. Bij inductie ligt dat zo’n 12 euro hoger en keramisch koken is nog duurder. Ook de precieze warmteregeling is voor vele chefs het grootste voordeel van koken op gas. Je kan de temperatuur met een gasfornuis heel precies regelen en pannen kunnen ook heter worden dan op inductie. Dit is bijvoorbeeld als je veel wil wokken een groot voordeel.
De nadelen
De verbranding is slecht voor het milieu en het aardgas (dat het meest gebruikt wordt) raakt langzaam op. Bovendien kan koken op gas gevaarlijk zijn: koolmonoxidevergiftiging of een gasexplosie zijn mogelijke gevolgen van het niet dichtdraaien van het gasfornuis.
Koken op gas is ook geen efficiënte manier van koken. Slechts een beperkt deel van de warmte draagt bij aan een hete pan. Dat is de reden dat het vooral warm wordt in je keuken.
Gas verdwijnt ook stilaan uit Nederland. In steeds meer Nederlandse gemeenten verdwijnt de gasleiding. De Overheid wil namelijk dat Nederland vóór 2050 gasvrij is. Dat lijkt ver weg, maar nu de juiste keuze maken, bespaart je in de toekomst een hoop geld en gedoe.