Kan ik mijn eigen cryptocurrency maken?

Cryptocurrency is inmiddels uitgegroeid tot iets groots. Maar wist je dat je jouw eigen cryptomunt gewoon kan maken?  Er zijn verschillende bestaande blockchain platforms waar jij jouw eigen munt kan maken. Wij leggen uit hoe je dit doet.

Een eigen munt maken. Het kan een leuke 1 april-grap zijn of misschien wil je wel serieus iets gaan neerzetten. Achter sommige cryptomunten zit een idee en andere cryptomunten zoals een Dogecoin zijn opgestart puur voor de grap. Maar ook dan kan het uitgroeien tot een groot succes hebben we maar gezien.

Welke cryptocurrency zijn er op het moment?

Er zijn te veel cryptomunten om op te noemen. Laten we er even een paar opnoemen, denk bijvoorbeeld aal: Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Ripple, Neo crypto, Golem, Litecoin, Rchain, Zcash en Status. Maar omdat er inmiddels meer dan 7.500 duizend cryptomunten zijn, kunnen we ze lastig allemaal opnoemen.

Er zijn ook verschillende tussen cryptomunten. Zo hebben bepaalde munten een bepaald doel dat ze dienen. Ook worden bepaalde cryptocurrency weer geleid door grote bedrijven. Er zit dus wel degelijk een verschil tussen de ene en de andere cryptomunt.

Hoe maak ik mijn eigen cryptocurrency?

Er zijn dus verschillende blockchain platforms die je kunnen helpen om je eigen cryptocurrency te maken. Zo kan je kiezen voor een gemeenschapsmunt, een grap of een oplossing voor je problemen. Zo kan je jouw cryptomunt uitgeven via partijen als Ethereum, Eos, BitShares of Neo.

Wanneer je niet afhankelijk wil zijn van een partij is het mogelijk om je eigen blockchain te bouwen. Echter vergt het natuurlijk expertise en programeerskills om je eigen code en beveiliging te creëren. Daarom kiezen veel ervoor een munt te maken via een bestaande blockchain.

Wat heb ik nodig om mijn cryptomunt te maken?

Wanneer je het via een bestaand platform doet, is er verrassend genoeg niet zo veel voor nodig. In een handomdraai kan je dan een munt op de markt brengen. Zo hoef je alleen een webformulier in te vullen met daarbij een naam, hoeveel munten je wil en wat andere details.

Wanneer je het als een grap start kan je natuurlijk kiezen om een doel te koppelen aan je munt. Hierdoor weet een koper wat hij of zij koopt. Je kan ook een goed doel koppelen aan je eigen cryptocurrency. Wij begrijpen het ook als je toch liever een ander bedrijf je cryptocurrency wil laten creëren. Ook dit is mogelijk.

Jouw cryptocurrency laten maken is mogelijk

Er zijn inmiddels verschillende bedrijven en diensten die het maken van een cryptocurrency aanbieden. Zo kan jij de hele ontwikkeling uit handen geven. Op deze manier heb je uiteindelijk wel de benefits van je eigen cryptomunt, maar heb je geen last van de infrastructuur van de bestaande blockchain. Zo’n bedrijf creëert namelijk een nieuwe blockchain voor jouw cryptomunt.

Zo kan jij een mooi goed doel koppelen aan je cryptomunt en ben je niet afhankelijk van regels van anderen. Of je de munt nu start voor de 50ste verjaardag van oom Piet of omdat je een serieus goed doel wil koppelen aan je eigen munt. Hoe prachtig is het als jij kan zeggen dat jij een eigen cryptomunt op de markt hebt gebracht.