Kop-staartbotsing: wie is er aansprakelijk?

In deze blog gaan we het hebben over een kop-staartbotsing. Dit is namelijk de meest voorkomende botsing in het verkeer. Het draait hierom een botsing waarbij er een voertuig op het andere voertuig botst. Vandaar dat we het ook een kop-staartbotsing noemen. Als er meerdere auto’s betrokken zijn bij het ongeluk heeft het een andere naam, namelijk een kettingbotsing. De auto’s maken een lange ketting. Maar als de ene auto op de andere auto klapt? Dan is de grootste vraag natuurlijk: wie is hiervoor aansprakelijk? Daarover vertellen we meer in deze blog.

Als je een botsing hebt gehad, zoals een kop-staartbotsing dan is de kans op letsel vaak groot. Je krijgt desnoods een flinker klap van achter of voren die je niet had aan zien komen. Daarnaast is de kans op schade aan je auto ook groot. Denk aan een kapotte bumper of glasschade. Maar op wie kun je eventuele schade nou verhalen? In de meeste gevallen is het de achterste bestuurder die fout is geweest. Dat komt omdat die achteropreed. Het is dan ook in de verkeerswet opgenomen dat jij als bestuurd afstand moet houden van de degene voor je. Bumperkleven is verboden en kan je een boete opleveren. Maar als degene voor je gaat remmen, is de kans groot dat je te laat bent. Juist daarom is afstand houden zo belangrijk.

Maar belangrijk punt: als jij met de auto voor iemand gaat rijden en daarmee iemand gaat afsnijden. Ben jij degene die fout is wanneer de ander te weinig ruimte nog heeft en dus tegen je op rijdt.

Wie betaalt de schade?

Nu we weten wie er aansprakelijk is, wil je natuurlijk ook weten welke schadevergoeding je eventueel kunt krijgen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat iedereen in Nederland verzekerd moet zijn als hij of zij de weg op gaat. Het gaat hierbij om een WA-verzekering. Hierdoor zijn dit soort vervelende ongelukken vaak wel goed verzekerd. Zorg er daarom voor dat je de gegevens van de andere partij goed opschrijft en dat je ervoor zorgt dat er beeldmateriaal wordt gemaakt van de plek.

Letselschade: schakel een specialist in

Het kan daarnaast prettig zijn, als je bijvoorbeeld een kop-staatongeluk hebt op weg naar Zeeland voor een fijne vakantie aan zee, dat er iemand met je meekijkt als er letselschade blijkt te zijn. Dan kan je letselschade Zeeland van Stipt inschakelen. Aan letselschade moet je bijvoorbeeld denken als je een whiplash hebt opgelopen of dat je last hebt van je rug of je benen na een flinke klap. In principe kun je schade verhalen op de tegenpartij als het zijn of haar schuld was. Maar het is ook fijn als iemand je contactpersoon en je adviseur kan zijn. Zodat hij of zij het woord voor jou kan doen!

Een kop-staartbotsing komt dus heel vaak voor. En vaak op momenten dat je er absoluut niet op zit te wachten. Juist daarom is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg er dus altijd voor dat je een schadeformulier in de auto hebt liggen.