Kun je met overstappen op energie duurzamer wonen?

Veel energiemaatschappijen richten zich de laatste jaren op duurzaamheid. En dat is maar goed ook, want dat kan de wereld heel goed gebruiken. Doordat we op veel vlakken nog lang niet duurzaam genoeg zijn, warmt de aarde steeds sneller op en verbruiken we veel te veel capaciteit van de aarde. Gelukkig is duurzaamheid ook op de politieke agenda een steeds belangrijker punt geworden. Verduurzamen kan natuurlijk op veel verschillende manieren, overstappen energie is een stap in de juiste richting. Door een nadere energiemaatschappij te kiezen, die veel duurzamer is dan je vorige energiemaatschappij, kun je veel verandering maken. Wij leggen het uit.

Overstappen gebeurt steeds vaker

Hoewel het vroeger niet heel gebruikelijk was om vaak over te stappen van energiemaatschappij, is dat de laatste jaren steeds normaler geworden. Je kunt elk jaar overstappen en dat is hartstikke gemakkelijk, want dat kan gewoon vanaf je laptop. Volgens onderzoek van het AD stapten er afgelopen jaar 16% van de mensen over op 31 december (de laatste dag dat het nog mogelijk is).

sunflower field

Redenen voor overstap

Overstappen van energiemaatschappij kan verschillende redenen hebben. We zetten de belangrijkste redenen om over te stappen van energieleverancier even voor je op een rijtje:

Een lagere zorgpremie

Veel mensen streven ernaar om een zo laag mogelijke zorgpremie te betalen. Hiervoor wordt in sommige zelfs wat vrijheid ingeleverd, omdat je voor een lagere zorgpremie soms je vrije zorgkeuze moet opgeven. Toch is dit de belangrijkste reden dat veel mensen overstappen van energiemaatschappij.

Duurzaamheid

En dan: duurzaamheid! Veel mensen stappen over van energiemaatschappij omdat ze graag een groene keuze willen maken. Groene energiemaatschappijen vervaardigen hun energie vaak op een ecologisch vriendelijke manier, bijvoorbeeld van windmolens uit Nederland. Daarnaast is het ook slim om je te verdiepen in waarin jouw energieleverancier in investeert. Groene energieleveranciers subsidiëren vaak ook groene projecten.

Concluderend

Het is dus zeker mogelijk om duurzamer te worden door van energieleverancier over te stappen. Maar een verandering begint natuurlijk altijd bij jezelf. Duurzaamheid zit natuurlijk in kleine dingen, bijvoorbeeld in het niet kopen van plastic en recyclen en hergebruiken waar dat kan. Samen kunnen we de wereld een beetje mooier maken!