Tegenwoordig valt vrijwel alles te verzekeren: van je fiets tot je huisdier. En niet zelden zijn we dubbel verzekerd. Koop je elektronica zoals een smartphone of laptop, dan krijg je in de winkel vrijwel standaard de vraag of je deze niet wil verzekeren. Voordat je zomaar ja zegt, is het goed om te kijken of het voor jou nodig is. Wij zetten de belangrijkste redenen om wel of geen laptopverzekering af te sluiten voor je op een rijtje.
Waarom een laptopverzekering?
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: waarom zou ik deze laptop verzekeren? Neem je je laptop regelmatig mee, dan is de kans groter dat deze gestolen wordt, of dat je deze verliest. Ook een ongeluk, met schade tot gevolg, zit in een klein hoekje. Als je dan ook nog eens afhankelijk bent van je laptop voor bijvoorbeeld studie of werk, dan kan dat een reden zijn om wél een verzekering af te sluiten. De meeste laptopverzekeringen vergoeden de volgende schadegevallen:
- Schade aan het display, bijvoorbeeld door vallen
- Andere valschade
- Vloeistofschade
- Schade door derden (vandalisme bijvoorbeeld)
- Brandschade door o.a. blikseminslag of kortsluiting
- Diefstal
In de meeste gevallen maakt het niet uit of de schade thuis of onderweg ontstaat, de dekking is normaal gesproken wereldwijd. Ook schade door eigen toedoen, of dat nu vallen is of een kop koffie of glas water dat over de laptop gaat, is inbegrepen. Waterschade door het weer (lees: regen) is vaak wel uitgesloten. Voordat je een verzekering afsluit, is het dus goed om te kijken wat er wél en vooral ook wat er niet (standaard) verzekerd is. Ook de duur van de verzekering is vermeld in de voorwaarden, dit varieert grofweg tussen de 6 maanden en 2 jaar na aanschaf. Let er wel op dat je in het geval van diefstal vaak slechts de dagwaarde vergoed krijgt, en dus niet de nieuwwaarde!
Wanneer niet?
Steeds meer verzekeringen, zoals de inboedelverzekering, hebben aparte modules voor bijvoorbeeld schade door eigen toedoen, waardevolle spullen of een buitenshuisverzekering voor o.a. smartphones, tablets en laptops. Deze modules kunnen overlap hebben met een aparte laptopverzekering, of zelfs eenzelfde dekking bieden. Een aparte laptopverzekering is dan lang niet altijd meer nodig.
Een tweede punt om naar te kijken, is bij een laptop met een lage aanschafwaarde. Omdat je met een verzekering slechts de dagwaarde krijgt, is dat bij goedkopere laptops vaak niet interessant om deze te verzekeren. Vooral niet als de verzekeraar ook nog een eigen risico hanteert. Vergelijk dus altijd de voorwaarden met de kosten en de eventuele vergoedingen, voordat je een laptopverzekering afsluit!