Lening oversluiten: de voordelen op een rijtje

Als je er voor kiest om te lenen, dan wil je dit natuurlijk tegen de laagste rente doen. Lenen kost geld. Dat weten we allemaal. Maar er zit wel een verschil in de kosten die je mogelijk gaat maken. De ene bank is de andere bank niet. Bij sommige aanbieders kan je relatief voordelig lenen. Lenen tegen lage rentepercentages om zo het meeste uit je lening te halen. Maar wat nou als je al enkele leningen hebt lopen en je hebt gemerkt dat er veel voordeligere opties zijn? In dat geval is een lening oversluiten wellicht iets voor jou.

In dit artikel zetten we de grootste voordelen van het oversluiten van een lening voor je op een rijtje en leggen we uit in welke situaties dit de beste oplossing is.

Geld besparen

De belangrijkste reden om een lening over te sluiten is natuurlijk het besparen van geld. Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om geld te besparen op een al lopende lening. De rentepercentages liggen vandaag de dag immers enorm laag. Dat is als je gaat sparen een nadeel, maar als je gaat lenen een groot voordeel. Het kan daarom ook zeker lonen om je huidige lening(en) over te sluiten en voor een goedkope up-to-date lening te kiezen.

Let op: in veel gevallen betaal je een boete wanneer je het contract van een persoonlijke lening vroegtijdig beëindigd. Reken daarom eerst uit of je inclusief die boete nog steeds voordeliger uit zal zijn.

Meer overzicht

Als je verschillende leningen hebt lopen, is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Waar heb je nou welke lening lopen? Hoeveel moet je nog aflossen? Hoeveel rente moet er nog betaald worden? Bij verschillende leningen en verschillende aanbieders kan het prettig zijn om alles samen onder één dak te brengen. Zo zie je precies waar je aan toe bent en zijn er geen ongewenste verrassingen.

Kortere looptijd

Heb je destijds een lening met een zeer lange looptijd afgesloten, omdat het toen simpelweg niet anders kon? Maar ben je in staat om deze lening veel sneller af te betalen? Dan kan het soms ook gunstig zijn om de lening over te sluiten naar een lening met een kortere looptijd. Zo ben je sneller van de lening af en kan je weer met een schone lei beginnen.

Oversluiten van een doorlopend krediet is in veel gevallen gratis

Wist je dat het oversluiten van een doorlopend krediet naar een andere bank vrijwel altijd gratis is? Hierdoor geniet je niet alleen van gunstigere voorwaarden, maar is dit ook nog eens geheel boetevrij. Zo ben je eigenlijk altijd stukken voordeliger uit.

Controleer voordat je een lening oversluit wel altijd de persoonlijke voorwaarden. Over het algemeen ben je zelfs met een eventuele boete nog goedkoper uit dan als je vandaag de dag een oude lening oversluit. Daarom is het zeker waard om dit eens zelf te bekijken en wellicht de stap te wagen.