Magazijnbeheer uitbesteden: waarom wel en waarom niet?

Wil je jouw magazijnbeheer uitbesteden? Steeds meer bedrijven met een webshop kiezen voor deze service. Vaak wordt dit als prettig ervaren omdat er veel tijd overblijft voor andere werkzaamheden. Een groot voordeel. Toch is magazijnbeheer uitbesteden niet voor iedereen even geschikt. We zetten de voor- en nadelen in dit artikel voor je op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over deze logistieke service. 

De voordelen van magazijnbeheer uitbesteden

Wanneer je fulfilment gaat uitbesteden zul je merken dat er een aantal lasten van je schouders vallen omtrent magazijnwerkzaamheden. Een eerste voordeel is dat de fulfilment kosten veel lager zijn omdat een bedrijf die deze service verleent werkt met volumekorting en deze aan jou doorrekent. Daarnaast biedt een fulfilment bedrijf diverse mogelijkheden en afleveropties. Het kost je tijd en geld wanneer je de verzending, kosten en redenering van jouw pakketten zelf moet regelen. 

Til jouw webshop naar een hoger niveau

Geef jij jouw magazijnbeheer uit handen? Dan neemt een fulfilment bedrijf heel de logistiek van jouw webshop uit handen en krijg je realtime inzicht in jouw voorraad. Op die manier krijg jij de tijd en ruimte om andere belangrijke zaken op te pakken. Zo kun jij nog meer focussen op de groeimogelijkheden van jouw webshop en het verhogen van de klanttevredenheid. 

Alternatief voor magazijnbeheer uitbesteden

Alhoewel het er maar weinig zijn, er hangen ook nadelen aan magazijnbeheer uitbesteden. Wanneer je er voor kiest om een fulfilment bedrijf in te schakelen, moet je er wel rekening mee houden dat je de volledige controle over de logistieke processen in jouw magazijn los laat. In het begin kan dit een hele aanpassing zijn. Daarnaast pakt het voor kleine webshops relatief duurder uit wanneer zij gebruik maken van deze service. Het omslagpunt omtrent kosten ligt namelijk doorgaans rond de tien pakketten per dag.  

Implementeer een WMS systeem

Het kan echter nog anders: het implementeren van een WMS systeem. Een WMS (Warehouse Management Systeem) beheert ook jouw logistieke processen, maar het verschil is dat de volledige controle over jouw warehouse nog steeds bij jou ligt. Als webshopeigenaar houd je dus de verwerking en verzending van jouw pakketten in eigen beheer, vanuit jouw eigen magazijn! En dat terwijl je alle gemakken van het WMS systeem ervaart. Heb je dus een webshop met een eigen magazijn of een B2B en wil je de controle over jouw fulfilment niet volledig los laten? Dan is de WMS software een goede keuze voor jou!

Probeer het nu zelf uit

Een goed voorbeeld van een sterk WMS systeem is www.montawms.com. De software hebben ze zelf ontwikkeld, al meer dan 20 jaar lang! Hierdoor krijgen zij meer inzicht in hun voorraden, orders, verzendingen en retourneringen en behouden ze daar de controle over. De software zorgt voor een efficiëntere en effectiever manier van magazijnbeheer en heeft nog vele andere mogelijkheden waar jouw webshop van kan profiteren. Benieuwd geworden? Maak dan eerst gebruik van een demo om de vele voordelen te ontdekken.