Wil jij een webshop bouwen om jouw producten online in de markt te zetten? Dan is het goed om na te denken over wat voor een platform je kiest. Magento en WordPress (in combinatie met WooCommerce) zijn twee (open source) en populaire software platforms voor webshops. Maar welke werkt er beter en wat zijn de voorbeelden van beide platformen?
Een webshop bouwen doe je niet in één dag. Het heeft een systeem nodig dat automatisch werkt. Je wilt dat je nieuwe of potentiële klanten zich op je website kunenn aanmelden en ook producten kunnen afrekenen op een voor hen zo eenvoudig mogelijke manier. Daarom is het belangrijk om in een goed systeem te investeren. We zullen in deze blog verder inzoomen op de twee platforms die het wij het meeste aanbevelen: Magento en WordPress.
Magento: platform voor grote webshops
Dit platform is vooral geschikt voor als je een webshop van groot formaat wilt maken. Het wordt daarom ook vaak gebruikt door grote en professionele webshops. Dit e-commerce platform heeft veel mogelijkheden en is daardoor geliefd bij grote bedrijven. Waar moet je dan aan denken? Categoriseren, vergelijken van producten en het goed aanbieden van kortingen werkt goed. Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere webshops vanuit deze omgeving beheren.
Het programma is complexer in gebruik dan WooCommerce van WordPress. Als niet IT-er zal je er even flink in moeten duiken om het onder de knie te krijgen. Daardoor liggen de kosten voor een magento webshop hoger dan die van WordPress, er zijn meer ontwikkeluren nodig om de webshop up and running te krijgen. Het is daarnaast een ontzettend goed te beveiligen platform, omdat de mogelijkheden tot ontwikkelen hiervan oneindig zijn.
WordPress als CMS systeem
Dit CMS-systeem kennen we natuurlijk als het grootste content management systeem dat op dit moment bestaat en wordt gebruikt. Je kunt gebruik maken van veel verschillende soorten plugins, waarmee je meer functionaliteiten kunt toevoegen aan je site. De plugin die je gebruikt om via WordPress producten te verkopen is, zoals eerder genoemd; WooCommerce. In tegenstelling tot Magento, is WooCommerce een stuk eenvoudiger te integreren in je website. Het programma is een stuk lichter, waardoor ook de hosting kosten met zich mee zal brengen.
WordPress kent veel gebruikers, ontwikkelaars en experts, waardoor online veel informatie te vinden is, zoals de vele tutorials en online support. Magento is wat gecompliceerder en zonder hulp van een developer is het erg lastig, zo niet onmogelijk om een Magento webshop te maken. Daarom is het raadzaam om in dit geval te kiezen voor een gespecialiseerd ecommerce bureau.
Wil jij een kleine webshop opzetten met 10 tot 50 producten of diensten? Dan loont het om WordPress verder te onderzoeken. Wil je meer dan alleen producten verkopen en is het belangrijk dat je meer functionaliteiten hebt? Dan wordt Magento interessant voor jou.
Koppeling maken
Het belangrijkste van een webshop is de koppeling met software-systemen, betalingssystemen of met jouw CMR-systeem. Beide platformen zijn goed te koppelen aan een automatisch betalingssystemen, waardoor facturen en betalingen automatisch worden gedaan. Dit scheelt je heel wat werk waardoor pakketjes sneller verzonden kunnen worden.