pexels-photo-4101137.jpeg

Manieren voor coaching

Er zijn zeer veel verschillende vormen van coaching. Zo heb je onder andere de provocatieve manier van coachen, de socratisch manier van coachen, de prestatiegericht manier van coachen en oplossingsgericht coachen. Het is niet zo dat de ene manier van coachen per se beter is dan de andere manier. De verschillende manieren voor coaching zijn handig, omdat niet altijd dezelfde vorm op hetzelfde moment bij hetzelfde issue of dezelfde persoon past.

Provocatieve manier

Van de verschillende manieren van coaching is de provocatieve manier van coachen de vorm die veel bij topsport wordt gebruikt. Hier gaat het om feedback geven met de bedoeling om reactie uit te lokken. Het is directe manier van coachen die wat harder over kan komen. 

Socratische coaching

Bij deze manier van coaching gaat het erom dat je handelt in de filosofie van Socratisch. Het is een meer filosofische benadering. Door vragen te stellen krijgt iemand inzicht in zijn gedrag. Je geeft dus niet echt antwoorden. Het is juist de bedoeling dat diegene die je coacht de antwoorden in zichzelf vindt. 

Oplossingsgericht coachen

Hierbij ga je bij de coaching vragen stellen die erop gericht zijn dat de ander zelf een oplossing vindt. Een bekende vraag die daarbij voorbijkomt is bijvoorbeeld: ‘wat werkte wel?’ Deze manier van coachen is handig als men op zoek is naar een duidelijke oplossing.

Coaching gericht op prestatie

In plaats van het zoeken naar een oplossing, kan het ook zijn dat je opzoek bent naar een resultaat. Je kunt niet altijd 100% resultaat hebben, maar je kunt er wel degelijk doelgericht aan werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de businesscoach die een ondernemer helpt om meer winst te maken. Het is ook geschikt voor teams. Dan gaat het onder andere over wat je bijdraagt, je verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

Manieren voor coaching

Er zijn diverse manieren om je te laten coachen of om iemand te coachen. Een methode die steeds meer populair is, is het systemisch coachen. Daarbij wordt er gewerkt vanuit de gedachten dat er in ieders familie, waarbij een bedrijf ook als een soort familie kan worden gezien, een bepaalde dynamiek is die je misschien ergens in tegenhoudt. Bij systemisch coachen gaat het niet direct om antwoorden, maar om inzichten. Veel mensen ervaren er ook een gevoel van heling bij een zogenaamde familieopstelling. Het is wel een vorm van coaching die zeer intens kan zijn. Benieuwd naar wat systemisch coachen precies is? Lees hier meer over systemisch werken.