Mijn laptop is stuk, kan ik hem zelf maken?

Je laptop gebruik je dag in dag uit, voor werk, school of andere zaken. Wanneer hij kapot is, kan dit heel vervelend zijn. Ga je hem zelf repareren, laat je hem repareren of is hij toe aan vervanging? Je leest het in deze blog. 

STOP! Voordat jij jouw laptop weggooit kijk je altijd of je hem nog kan maken. Soms kan dit op een paar hele simpele manieren. In sommige gevallen kan je misschien zelfs gebruik maken van de garantie. Misschien kan je hem door een aantal aanpassingen zelf wel maken. Op het internet zijn veel video’s te vinden die je kunnen helpen hem te repareren. Maar soms is het helaas gedaan en zal je een nieuwe moeten kopen. Doe je dit dan nieuw of haal je een refurbished? 

Wat betekent refurbished?

Je hoort het misschien weleens: een refurbished telefoon of tablet. Maar ook laptops kan jij refurbished aanschaffen. Zo betekent refurbished gewoon gereviseerd. Hij is weer opgeknapt zodat je er nog jaren mee vooruit kan. Vaak wordt het product gecontroleerd op schades en wordt er gekeken of hij nog snel genoeg is. Wanneer dit niet het geval is zullen ze hem reviseren totdat hij goed genoeg is om weer jaren mee te gaan. Je hebt veel winkels die refurbished producten verkopen. Maar dit reviseren van een laptop kan jij zelf ook gewoon doen. 

Kan ik mijn laptop nog repareren?

Nu is natuurlijk de vraag, is je laptop het waard om nog een keer te repareren of is het tijd voor een nieuwe? De meeste laptops zijn na een jaar of 5/6 wel op. Dit betekent dat ze niet snel genoeg meer zijn of dat ze gewoon kuren gaan krijgen. In dit geval is het soms duurder om van alles te vervangen dan een nieuwe te kopen. Is die jonger dan 5 jaar, dan kan je zelf prima het één en ander repareren. 

Deze onderdelen moeten vaak gerepareerd worden 

Je wil je laptop gaan repareren. Het is dan belangrijk dat je de juiste onderdelen aanschaft bij bijvoorbeeld Serverhome. Deze onderdelen moeten vaak gerepareerd worden:

–       Kapot scherm 

Een duur grapje. Want de schermen van tegenwoordig zijn vaak heel geavanceerd en daarom zal zo’n scherm toch behoorlijk wat geld gaan kosten. Kijk dus goed hoe oud je laptop is voordat je begint aan het maken van zo’n scherm. Of verzeker je laptop goed tegen dit soort schades.

–       Een accu 

Eén van de onderdelen die het snelst achteruitgaan bij een laptop zijn de accu’s. Helaas moet je deze vaak om de twee tot drie jaar vervangen. Dit kost gelukkig niet zo veel geld en is daarom een ingreep die je zelf prima kan doen. 

Zelf leren repareren 

Je wil zelf je laptop leren repareren. Er zijn voldoende video’s te vinden waarmee je dit kan doen. Bekijk eens deze video. De makkelijkste onderdelen die je zelf kan repareren aan je laptop zijn toch wel de accu en het werkgeheugen. Maar met een beetje handigheid kan je ook moeilijkere onderdelen zoals een hardeschijf, toetsenbord of scherm maken. Het maken van deze onderdelen is vaak niet zonder risico. Gaat er iets mis dan heb je geen garantie. Iets dat je wel hebt bij een reparateur of de fabrikant. Denk er dus goed over na voordat jij met je twee linkerhanden aan jouw laptop gaat sleutelen.