Mobiele kassavoordelen: waarom een handheld onmisbaar is op het terras

Automatisering op het terras bevordert de doorstroom en daarmee de service en omzet. Maar misschien nog wel belangrijker: de mensen en organisatie daaromheen. Hoe zorgen ondernemers met topterrassen voor synergie tussen menselijke skills en techniek? Tips uit de praktijk.

 

Meer mobiliteit, meer efficiency

Iedere meter die je team extra moet lopen, kost tijd die je niet in gastvrijheid kan steken.

De handheld waarmee je bestellingen opneemt aan tafel en doorzend naar kassa, bar of keuken is niet meer weg te denken. Dankzij deze mobiele kassa stroomlijn je het bestelproces, heeft je medewerker overzicht en doe je geen overbodige handelingen. Zo focust je medewerker extra goed op de gast en heeft deze meer tijd om een praatje met de gasten te maken.

 

Kies de juiste

Een vol terras met daarop tientallen gasten runnen, die snel en efficiënt hun drankjes en hapjes willen hebben, vereist dat je team en de techniek erachter op elkaar zijn ingespeeld. De juiste handheld horeca is de handheld waarmee medewerkers na 5 minuten probleemloos aan de slag gaan. De wijklopers moeten gerechten en drankjes blindelings kunnen invoeren om het (oog)contact met de gast te blijven houden. De ideale handheld biedt T9 –invoer of het kunnen invoeren van afkortingen zodat de letters v.m.t. staan voor verse muntthee. Want een handheld bedien je met één hand.

 

Je kunt kiezen om te werken met één vaste kassa binnen en drie handhelds á la formaat smartphone. Alternatief is een tablet of kassasysteem ipad, eventueel in een houder, die je overal kan neerzetten waar je ze nodig hebt.

 

Snelle orderverwerking

Een handheldgebruik je natuurlijk om orders op te nemen, maar kan veel meer dan dat. Voor de optimale bediening stem je de menustructuur af op jouw zaak. Net als de indeling van kolommen, hardlopers en aanbiedingen. Maak een tafelplattegrond op maat aan, ook wanneer er wijzingen doorgevoerd worden. Daarnaast laat het tafeloverzicht je snel zien welke tafels lopen. Ook brengt slimme upselling extra opzet. Tijdens het bestelproces komen pop-ups in beeld die je herinneren aan keuzemogelijkheden of extra’s. Je vergeet dus nooit meer een lekkernij bij de koffie te verkopen.

De kassa dient stabiel te zijn, niet alleen qua grip en stootbestendigheid, maar ook wanneer er een storing is, de internetverbinding plots wegvalt of de accu leeg is. Bij booq POS is het zo dat de sessie van device A door continue synchronisatie kan worden overgenomen door device B. Naast het snel kunnen verwerken van bestellingen is snel afrekenen zonder dat het de doorstroming belemmert ook van belang. Een extra mobiele pin kan een uitkomst bieden.

Rust door de juiste voorbereidingen

Minder heen en weer geloop van personeel zorgt voor meer rust. Succesverhalen uit de praktijk laten zien dat het loont om het lopen met de handheld als taak in te plannen en deze planning vooraf te delen. Net als de bardienst en runner, stel je de handheld-loper aan. Degene blijft buiten lopen als aanspreekpunt voor de gasten. Via de handheld worden bestellingen, verzoeken en mutaties immers naar binnen gecommuniceerd. Laat de handheld-loper oefenen en zorgt dat degene alle functionaliteiten kent. Efficiency kun je ook bereiken door een dagelijkse teambespreking. Welke reserveringen zijn geboekt, wat zijn de dagspecials en aanbiedingen? Als team klaar voor de dag en vragen op voorhand beantwoord!

 

Je team is key

Natuurlijk is het belangrijk dat je werkt met een efficiënt systeem en de nieuwste technieken zodat je je gasten optimaal kan bedienen. Maar pas op, het blijft mensenwerk. Het is belangrijk aandacht te besteden aan het plaatsen van je medewerkers. Als zij een intrinsieke motivatie hebben om gedreven en met plezier te werken plus zich fijn voelen in hun functie, zullen ze dat overbrengen op de gast.