Nooit meer een naam vergeten tijdens een online meeting

Het vergeten van iemands naam komt altijd voor en je bent niet de enige die dit probleem wel eens heeft. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens een online meeting geen namen vergeet?

Schrijf mee

Als jullie voor het eerst een online meeting hebben en je leert de rest voor het eerst kennen, kan je het beste gewoon meeschrijven met de namenronde. Houd een pen en papier bij de hand als de meeting begint en schrijf mee. Je kan dit zo uitgebreid doen als je zelf wil. Misschien helpt het je om wat andere persoonlijke feiten van deze collega’s ook op te schrijven, maar het hoeft natuurlijk niet. Schrijf de namen niet alleen onder elkaar op, maar noteer de namen ook hetzelfde als de indeling op het scherm laat zien. Op die manier raak je ook niet in de war. Mochten jullie tussen verschillende vergaderingen heen en weer springen, kan het ook handig zijn om uiterlijke kenmerken op te schrijven. Zo is Bart de man met baard en Joyce de dame met rood haar.

Naambadges

Als bedrijf kan je het natuurlijk ook makkelijk maken voor iedereen door naambadges te dragen. Iedereen krijgt een badge thuis opgestuurd en doet deze om tijdens de meeting. Niet alleen handig voor collega’s die je naam even niet meer weten, maar vooral ook handig voor klanten die je voor het eerst online ontmoet. De situatie rond Corona zorgt ervoor dat veel bedrijven hun klantencontact online moeten doen. Met het dragen van een badge weet je zeker dat jouw zakenrelatie je naam niet kan vergeten en dat kan net het stukje persoonlijkheid zijn dat de klant nodig heeft.

Concentreer je

Deze tip lijkt misschien wel een open deur, maar vaak tijdens de voorstelronde zitten er een paar mensen te slapen. Ineens ben je vijf namen verder en heb je geen idee hoe ze allemaal heten. Neem de tijd om je te concentreren en focus op de namen die je hoort. Het helpt vaak als je een associatie hebt met een bepaalde naam. Bijvoorbeeld als je iemand anders kent die ook zo heet, of als de naam weinig voorkomt. Concentreer je even goed en je weet de rest van de meeting hoe iedereen heet.