Online werken is de toekomst: zo doe je dit veilig

Een online werkplek is sinds de coronacrisis steeds meer de standaard geworden. Geen kantoor meer waar je van 9 tot 5 achter een computer moet zitten, maar gewoon met je eigen laptop overal kunnen werken: dat is de toekomst! Naast een goeie internetverbinding heb je dan ook eigenlijk niks nodig, wat het super aantrekkelijk maakt voor veel mensen. Je kunt dan vanuit huis werken of in een koffietentje, je kunt je laptop meenemen op vakantie en nog even snel wat afmaken en je bent daardoor dus veel flexibeler!

Maar het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je online veilig kunt werken. Helaas kunnen er dingen gebeuren waardoor je je werk kwijtraakt bijvoorbeeld, en dit is natuurlijk niet wat je wil. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten als je veilig thuis wilt kunnen werken!

Een goeie pc of laptop

Dit spreekt wellicht voor zich, maar een goed werkende pc of laptop is wel handig om te hebben als je er veel op gaat werken. Zorg dat hij genoeg geheugen heeft, niet traag is of vastloopt en eventueel makkelijk mee te nemen is. Dit kun je doen door documenten die je niet gebruikt te verwijderen, altijd de laatste updates in te stellen op je apparaten en ook geen onveilige bestanden te openen. Op deze manier houd je je online werkomgeving overzichtelijk, duidelijk en veilig.

Hulp waar nodig

Ook is het belangrijk om toegang te hebben tot de beste ict support. Mocht er iets gebeuren met je computer, dan is het wel zo handig om te kunnen overleggen met iemand die er verstand van heeft. Vaak hebben bedrijven een eigen ict afdeling die je om hulp kunt vragen, maar er zijn ook genoeg online hulpmiddelen te vinden. Op die manier kun je snel weer aan het werk!

Antivirussoftware

Voor iedere moderne digitale werkplek geldt: veiligheid en communicatie zijn het belangrijkst. Om efficiënt, snel en dus veilig te kunnen samenwerken met collega’s of gelijkgestemden van over heel de wereld, is een snelle, veilige internetomgeving een must. Antivirussoftware, die up-to-date is, is dan ook noodzakelijk. Op deze manier zijn alle gesprekken en documenten beschermd, zodat niemand er misbruik van kan maken.

Omgeving

Als laatste is een prettige werkomgeving natuurlijk ook een bepalende factor voor hoe goed je je werk kunt doen. Als je geen toegang hebt tot een eigen kantoorruimte in huis bijvoorbeeld, zorg dan dat je investeert in een goeie geluidswerende koptelefoon zodat je geen last hebt van geluid. Ook is je houding belangrijk: een fatsoenlijke bureaustoel, een laptopstandaard en een goed afgesteld bureau doen wonderen!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er enkele dingen die je op orde moet hebben voordat je thuis veilig aan het werk kan. Het is door corona steeds vaker de standaard geworden, maar we weten natuurlijk niet hoe dat hierna weer zal zijn. Mocht het nog lang aanhouden dan weet je nu in ieder geval waar je aan moet denken. Werk ze!