Overweeg je je computer te upgraden, je geheugenmodules te vervangen, of RAM toe te voegen? Bekijk onze RAM gids en vind het juiste RAM geheugen voor je computer.
Ram geheugen in een PC: overzicht en rol
Alle computers hebben een RAM nodig. Het doet er niet toe of het nu desktops, laptops of gaming computers zijn. Een RAM bestaat uit een rij onafhankelijke microchips, die ook wel geheugenstrips, sequentieel geheugen, RAM strips, of zelfs gewoon RAM genoemd worden. Je kunt ze natuurlijk nieuw kopen maar tegenwoordig is het ook mogelijk om deze als uitstekende gereviseerde kwaliteit wisselstuk te kopen. Je kunt hiervoor bij een bedrijf zoals Kimber een kijkje nemen. Met hun Brocade bieden ze namelijk opgeknapte onderdelen.
Wat is het doel van RAM?
Het RAM (Random Access Memory) wordt gebruikt om tijdelijk gegevens op te slaan die snel door de processor opgeroepen kunnen worden. In vluchtig geheugen worden de toegangstijden gemeten in nanoseconden, veel langer dan die van harde schijven of optische media zoals DVD’s, Blu-Rays of zelfs SSD’s. Je PC heeft kortetermijngeheugen, waar HDD en SSD langetermijngeheugen hebben.
RAM, het acroniem voor random access memory, is misleidend omdat random niet willekeurig betekent. Het wordt soms sequentieel geheugen genoemd omdat de gegevens in een RAM perfect geordend en opgeslagen zijn, maar op elk moment en in elke volgorde kunnen worden opgeroepen.
De verschillende versies en evoluties van het PC geheugen
De ROM (Read-Only Memory), dat staat voor niet-vluchtige opslag. Deze waslange tijd de tegenhanger van RAM. Hoewel ROM als term zeldzaam is geworden, blijft de RAM overvloedig aanwezig. In de wereld van het geheugen onderscheidt men statisch RAM (SRAM) van dynamisch RAM (DRAM). DRAM’s, die minder volumineus zijn, minder duur, en ook trager, deze gebruiken we tegenwoordig in computers.
Vergeleken met het klassieke SDRAM verdubbelt dit type geheugen de lees/schrijf overdrachtssnelheid bij gelijke frequentie. Wat het betreft is het synchroon in de zin dat de frequentie van zijn werking gesynchroniseerd is met de frequentie van het systeembus. In tegenstelling tot asynchrone geheugens. Die hun eigen klokken hebben maar door de synchronisatie met de systeembus een kleine wachttijd nodig hebben.
Intel introduceerde DDR-SDRAM met zijn Northwood architectuur in 2002, en sindsdien is de datasnelheid opgevoerd van 200 tot 400 MT/s door drie belangrijke verbeteringen.
DDR-geheugens van de tweede generatie zijn DDR2-SDRAM. In wezen laat het naamprincipe zien dat de theoretische gegevenssnelheid verdubbelt bij een gelijke werkelijke frequentie. Als gevolg van een verdubbelde busfrequentie heeft het DDR2 geheugen een twee keer zo grote theoretische stroom als DDR.
Vanaf eind 2007 is DDR3-SDRAM, de derde generatie DDR geheugen, beschikbaar geworden en biedt tweemaal de doorvoersnelheid van DDR2.
Eind 2014 werd DDR4 voorgesteld, de vierde generatie DDR geheugen! Deze nieuwe technologie biedt twee keer zoveel prestaties als DDR3!
Laatste opmerking: RAM voor laptops, kleine vaste PC’s, of voor sommige netwerkapparatuur wordt niet op dezelfde manier geformatteerd als RAM voor een desktop. Met een andere connector architectuur zijn SO-DIMM’s kleiner en hebben ze kleinere geheugenmodules, terwijl DIMM’s grotere geheugenmodules hebben.