Professionele PowerPoint geven? Maak gebruik van PowerPoint templates!

Bij een goede presentatie hoort meestal ook een fraaie PowerPoint. Aankomen met een standaard witte PowerPoint met zwarte letters kan tegenwoordig eigenlijk niet meer. Maar ook een te drukke presentatie is niet goed, want dit leidt te veel af van het verhaal. De perfecte PowerPoint valt dan ook op, zonder dat het teveel afleidt, en zit gewoon goed in elkaar. Hoe je een professionele PowerPoint creëert? Lees snel verder!

Een PowerPoint moet je presentatie versterken

Je PowerPoint hoeft niet het hele verhaal te vertellen, dat doe jij als het goed is. Maar een PowerPoint ondersteunt je wel in je verhaal en versterkt je presentatie.

Mensen denken in beelden

Een beeld zegt vaak meer dan woorden. Dit geldt ook in je PowerPoint presentatie. Zoek dan ook naar beelden die je verhaal versterken en ondersteunen, zodat jíj het verhaal kan vertellen. Vermijd (te) veel tekst op een slide, je wil dat je publiek naar jou luistert in plaats van je presentatie leest. Hetzelfde geldt voor bulletpoints, deze kunnen nuttig zijn maar (te) veel bulletpoints maken je verhaal voorspelbaar en daarom ook saai. De boodschap is dus om je verhaal niet te veel weg te geven in je PowerPoint.

Maak het niet te druk

Naast te veel tekst (al dan niet in bulletpoints) leidt het enorm af als er te veel op een slide gebeurt. Dus veel afbeeldingen, grafieken, cijfers, verdeel ze of deel een apart document uit waar ze in staan. Maar niet alleen de inhoud van de slides kan too much zijn, ook losgaan met kleuren en animaties kan zorgen voor teveel afleiding. Gebruik dus niet allemaal verschillende kleuren tekst, maar hou het bij een kleur (die duidelijk afsteekt tegen de achtergrond) plus eventueel een accentkleur om bepaalde tekst extra op te laten vallen. En wees zuinig met animaties, letters en tekst die binnenzweven, vallen, draaien of van kleur veranderen: leuk voor de middelbare school maar minder voor een professionele presentatie.

Zo maak je altijd een professionele PowerPoint presentatie

Niet alleen de inhoud van je PowerPoint moet to the point zijn, ook de vormgeving bepaalt mede het succes van je presentatie. Het komt professioneel over als je presentaties herkenbaar zijn en altijd dezelfde uitstraling hebben. Dit kun je creëren met PowerPoint templates. Deze kun je uiteraard zelf maken, maar je kunt de templates ook voor je laten maken. Dit bespaart je tijd. En dat niet alleen, de templates worden gemaakt door professionals die weten wat wel en niet werkt en dit verwerken in jouw huisstijl.

Het werken met PowerPoint templates zorgt ervoor dat jouw presentaties én die van je collega’s altijd herkenbaar zijn. Bovendien zorgt een template ervoor dat je gemakkelijk de juiste kleuren (en dus niet te veel), lettertypes etc gebruikt zodat je presentatie er qua vormgeving altijd gelikt uitziet en niet te veel afleidt van het verhaal dat je gaat vertellen.

Houdt altijd rekening met het onverwachte

Een goede voorbereiding is het halve werk. Templates maken dat je presentaties herkenbaar zijn én makkelijk en snel gemaakt kunnen worden. Oefen je presentatie van te voren en zorg dat je altijd een back-up van je PowerPoint bij je hebt (bijvoorbeeld op een USB-stick), mocht de techniek je in de steek laten. Tenslotte kun je altijd een aantal geprinte versies van je PowerPoint meenemen, mocht echt niets werken kun je aan de hand daarvan alsnog je presentatie geven.