close up shot of scrabble tiles

Rust aanbrengen door prioriteiten stellen 

Heb jij moeite met het uitvoeren van alle werkzaamheden? Merk je dat je vaak gestresst bent na een lange werkdag en daarom niet meer kunt ontspannen aan het einde van de dag? Dan kan dit vaak komen doordat je geen structuur hebt aangebracht in jouw dagen. Met een groot aantal taken die je uit moet voeren voor jouw werk en andere afspraken die je hebt staan, is het echter belangrijk om deze structuur aan te houden. Prioriteiten stellen is hiervoor het eerste wat je moet doen. Voor veel mensen is het echter niet eenvoudig om bepaalde taken prioriteit te geven, waardoor het alsmaar meer stress oplevert. Maar hoe kun je dan wel prioriteiten stellen? 

Prioriteiten stellen aan de hand van deadlines 

Prioriteiten stellen begint door te bekijken welke werkzaamheden je iedere dag uit moet voeren. Ieder project heeft bepaalde deadlines waar je je aan moet houden om alles op tijd af te hebben. Schrijf daarom eerst voor jezelf op wanneer deze deadlines zijn, zodat je de rest van de werkzaamheden er omheen kunt plannen. Vaak is er al een projectplan aanwezig, waarin de taken aangegeven staan en ook de deadlines voor een onderdeel staan. Zorg dat je de kortste deadlines hierbij prioriteit geeft. Zo voorkom je dat je alsnog de verkeerde werkzaamheden prioriteit geeft en uiteindelijk met veel tijdsdruk te maken krijgt. Een eerste structuur is hiermee aangebracht, van waaruit je verder kunt kijken. 

Prioriteiten in jouw privéleven stellen 

Bij het stellen van prioriteiten is het echter niet alleen belangrijk dat je kijkt naar de werkzaamheden die je uitvoert, maar ook naar jouw privéleven. Ook hier heb je namelijk verschillende afspraken staan, die er uiteindelijk bij in gaan schieten als je geen prioriteiten stelt. Ook hierbij kijk je in eerste instantie naar de zaken die belangrijk zijn. Jouw familie zal hierbij bijvoorbeeld op de eerste plaats komen te staan. Nog belangrijker is echter jouw eigen gezondheid. Rustmomenten inplannen zal daarom een grootste prioriteit kennen en je moet ervoor zorgen dat je bij jouw planning voldoende tijd inplant om te ontspannen of even de benen te strekken. 

Een training voor nieuwe inzichten 

Het kan zijn dat je zelf niet goed weet hoe je deze prioriteiten duidelijk moet krijgen of dat er veel door elkaar kan lopen. Een timemanagement training kan dan echter helpen bij het veranderen van jouw leven. Tijdens deze training zul je veel nieuwe inzichten krijgen en de handvaten die nodig zijn om de planning op te stellen. Na het afronden van de timemanagement training zul je ongetwijfeld nog een aantal keren vastlopen op het plannen van de werkzaamheden, maar je weet beter waar je naar moet kijken en hoe je de valkuilen zoveel mogelijk kunt voorkomen. Zonder stress kun je werken aan de deadlines en voldoende ontspanning krijgen.