Spullen in je huis dekken? Een inboedelverzekering kan handig zijn

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je je inboedel kunt verzekeren. Onder inboedel kun je je eigendommen verstaan, denk aan een tafel, je bed, een boekenkast of een bureaustoel. Schade aan je inboedel kan ontstaan als er brand is geweest, schade als gevolg van water of schade door diefstal. Alles wat je kunt meenemen of verhuis baar is in je huishouding vormen samen jouw inboedel. Inboedel heeft natuurlijk ook een bepaalde waarde, denk aan een dure armband, je trouwring of een antieke vaas.  Deze kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar natuurlijk geeft het jou een rustgevend gevoel als je je eigendommen hebt verzekerd.

Waarom een inboedelverzekering?

Het voordeel van het afsluiten van zo een verzekering is dat je zelf kunt bepalen tot welk bedrag je de goederen in je huis wilt verzekeren. De spullen in je huis zijn zo goed als verzekerd tegen de nieuwwaarde. Maar stel je voor dat je televisie kapot gaat, maar het kan nog gerepareerd worden. In zo een situatie krijg je de nieuwwaarde niet. Als de schade gerepareerd kan worden krijg je de kosten van reparatie vergoed. Als je televisie helemaal verwoest raakt en het niet meer gerepareerd kan worden dan krijg je wel de nieuwwaarde uitgekeerd. Om je spullen extra te beschermen kun je je huis beveiligen. Verzekeringsmaatschappijen geven ook korting op de premie als de woning goed beveiligd is.

Verzekeren van inboedel is handig

Het is dus belangrijk dat je je bezittingen in huis verzekerd. Mocht je inboedel bijvoorbeeld waterschade of brandschade oplopen dan wordt dit verzekerd via de inboedelverzekering. Bezittingen die door brand zijn verwoest kun je niet altijd repareren. Je kunt dus al je bezittingen in een keer kwijtraken of ze kunnen verwoest raken.

Een jaarlijkse premie betalen is namelijk ook veel goedkoper dan bezittingen verwoest raken en je in een keer veel geld moet uitlopen. Een inboedelverzekering is dus handig, het is een vangnet waarop je kunt terugvallen. Schade aan je persoonlijke eigendommen verzekeren met een inboedelverzekering is dus wel zo handig. Niet alle verzekeringen zijn verplicht, maar het is goed om te kijken waartegen je jezelf wel wilt verzekeren. Om kosten te besparen wordt het aangeraden om jezelf alleen te verzekeren tegen ongevallen die je niet zelf kunt dragen.

Zoals je nu dus weet loont het of een inboedelverzekering af te sluiten, of je nu een groot of klein huis hebt, veel of weinig waarde. Men denkt altijd: schade of diefstal dat overkomt mij niet, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Leuk feitje om te noemen nu we het toch hebben over de grootte / waarde van huizen: dit is het duurste huis van Nederland. We gaan er vanuit dat ze ook een goede inboedelverzekering afgesloten hebben.